Faktaboks

Bobby Darin
Walden Robert Cassotto
Uttale
dˈærin
Født
14. mai 1936, New York City
Død
20. desember 1973, Los Angeles, California, USA
Mack the knife
Coveret til singelen Mack the knife fra 1959
Mack the knife
Av /Bobby Darin.

Bobby Darin var en amerikansk sanger, låtskriver og skuespiller. Han greide overgangen fra tenåringsidol til seriøs artist og sang både rock, pop, viser og storbandjazz i karrieren.

Han platedebuterte i 1956 som Bobby Darin, et navn han fant på skiltet til en kinarestaurant der navnet Mandarin manglet tre bokstaver. Darin slo gjennom i 1958 med rockesangen Splish Splash, som i likhet med Queen Of The Hop og Dream Lover ble store slagere i USA. Darin skiftet deretter stil til nattklubbsanger, ble akkompagnert av storband og fikk i 1959–1961 stor suksess verden over med Mack The Knife (fra Tolvskillingsoperaen), Beyond The Sea (basert på Charles Trenets La Mer), Clementine, Lazy River og You Must Have Been A Beautiful Baby.

Men han skrev også fengende popslagere som Multiplication, Things, You're The Reason I'm Living og 18 Yellow Roses. Etter å ha spilt i flere B-filmer slo Darin igjennom i Captain Newman, M.D. (1963) og ble Oscar-nominert for sin rolle som soldat med granatsjokk. Darin satset deretter som visesanger, men fikk bare én hit, Tim Hardins If I Were A Carpenter (1966).

Han var som barn blitt fortalt at han ikke kom til å leve lenge på grunn av en hjertefeil, og i 1973 døde han under en operasjon. I 1990 ble Bobby Darin innvalgt i Rock and Roll Hall of Fame. I 2004 hadde den biografiske filmen Beyond The Sea premiere, med Kevin Spacey i hovedrollen og regissørstolen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg