Kevin Spacey, skuespiller fra USA, særlig kjent for usympatiske karakterroller i film, TV og på teaterscenen.

Spacey ble utdannet ved Juilliard School i New York. Han teaterdebuterte i 1981 og Broadway-debuterte i 1982 som Osvald Alving i Ibsens Gjengangere mot Liv Ullmann. Etter filmdebuten i 1986 spilte han lenge småroller og mindre biroller, men vant så Oscar-pris for beste birolle i kriminalfilmen The Usual Suspects (De mistenkte, 1995).

Prestasjonen som massemorder i Seven (1995) i regi av David Fincher ble et gjennombrudd, og han fikk kritikerros for rollene i Al Pacinos Looking for Richard (Møte med Richard, 1996), Curtis Hansons L.A. Confidential (L.A. konfidensielt, 1997) og Clint Eastwoods Midnight in the Garden of Good and Evil (Midnatt i det gode og ondes hage, 1997). Som ektemann i midtlivskrise i Sam Mendes’ American Beauty (1999) vant han nok en Oscar, denne gang for beste hovedrolle.

Spacey var skurken Lex Luthor i Superman Returns (2006), og hadde hovedrollen som psykopat og folkevalgt i den mye omtalte TV-serien House of Cards (2013–2017). Han var kunstnerisk leder for det tradisjonsrike teatret Old Vic i London 2003–2015, og her virket han også som skuespiller i et bredt repertoar. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.