Kevin Spacey, skuespiller fra USA, særlig kjent for usympatiske karakterroller i film, TV og på teaterscenen.

Spacey ble utdannet ved Juilliard School i New York. Han teaterdebuterte i 1981 og Broadway-debuterte i 1982 som Osvald Alving i Ibsens Gjengangere mot Liv Ullmann. Etter filmdebuten i 1986 spilte han lenge småroller og mindre biroller, men vant så Oscar-pris for beste birolle i kriminalfilmen The Usual Suspects (De mistenkte, 1995).

Prestasjonen som massemorder i Seven (1995) i regi av David Fincher ble et gjennombrudd, og han fikk kritikerros for rollene i Al Pacinos Looking for Richard (Møte med Richard, 1996), Curtis Hansons L.A. Confidential (L.A. konfidensielt, 1997) og Clint Eastwoods Midnight in the Garden of Good and Evil (Midnatt i det gode og ondes hage, 1997). Som ektemann i midtlivskrise i Sam Mendes’ American Beauty (1999) vant han nok en Oscar, denne gang for beste hovedrolle.

Spacey var skurken Lex Luthor i Superman Returns (2006), og hadde hovedrollen som psykopat og folkevalgt i den mye omtalte TV-serien House of Cards (2013–2017). Han var kunstnerisk leder for det tradisjonsrike teatret Old Vic i London 2003–2015, og her virket han også som skuespiller i et bredt repertoar. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.