Bjørn Carlsen

Faktaboks

Bjørn Carlsen

Bjørn Øivind Carlsen

Født
4. september 1945, Oslo
Bjørn Carlsen, I fiolett rom, 1970
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Bjørn Carlsen. Konstruksjon for tilgivelsen av Adolf Hitler, 1987. Maleri, 175 x 475 cm. Museet for samtidskunst, Oslo.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Bjørn Øivind Carlsen, norsk maler. Han var elev ved Statens Kunstakademi i 1967–71 under Aage Storstein og Alf-Jørgen Aas.

Carlsen har et ekspresjonistisk formspråk, blant annet inspirert av Francis Bacon. Hans malerier består av flere lag gjennomskinnelige lasurer som skaper en blank overflate. Motivene er gjerne dypt personlige, hentet fra fantasiens, drømmenes og marerittets verden, ofte groteske, noe titler som Seksualsex, Kadaveret suges og Narkotisk orgasme viser. Han kombinerer figurative elementer med ekspresjonistiske effekter i slående, dunkle fargetoner. Blant hans kjente arbeider er Konstruksjon for tilgivelsen av Adolf Hitler (1987, Museet for samtidskunst, Oslo). Bildene er blitt tolket som en reaksjon mot en syk verden, en verden der ondskapen er en vesentlig del av tilværelsen.

Høsten 2000 ble det arrangert en stor retrospektiv utstilling av hans arbeider fra 1970–2000, Reisen inne i reisen, på Astrup Fearnley Museet i Oslo, der bredden i hans produksjon ble vist. Man så at bildene hans omkring 1990 hadde et mer neddempet uttrykk enn i 1980-årene, men utover i 1990-årene økte intensiteten og den kjente Donald Duck-figuren var et tilbakevendende element, ofte i groteske sammenhenger, der den fremtrer som et monster.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brun, Hans-Jakob: Bjørn Carlsen : fabel aktig, 2000
  • Koefoed, Holger: Bjørn Carlsen : undring over tingenes tilstand, 1995
  • Messel, Nils: Bjørn Carlsen : pasteller, 2003

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg