Faktaboks

Bernt Rosengren

Bernt Åke Rosengren

Født
24. desember 1937, Stockholm, Sverige
Død
15. mai 2023
Bernt Rosengren, 2017
Bernt Rosengren under København jazzfestival i 2017.
Av /Ritzau/NTB.

Bernt Rosengren var en svensk jazzmusiker, saksofonist, komponist og orkesterleder. I løpet av en lang karriere gjorde han seg bemerket innen et bredt spekter av moderne jazzuttrykk, særlig innen bop, post-bop og modaljazz, med innspill av impulser fra både amerikansk og europeisk avantgardejazz. Fra cirka 1960 av ble han ansett som en av Sveriges fremste solister i moderne stil.

Bakgrunn og karriere

Rosengren debuterte i 1957, som vikar for Lars Gullin, og spilte som Sveriges representant i et internasjonalt sammensatt band, The International Youth Band, ved Newport-festivalen i USA i 1958. Et opptak av denne konserten ble senere utgitt på plate. Han fremstod som en ledende skikkelse i den nye generasjonen i svensk jazz tidlig i 1960-årene, og debuterte som leder for eget band på plate med sjutommeren The New Beat Generation.

Fra tidlig av var Rosengren særlig inspirert av bebop og musikken til folk som Charlie Parker og Dexter Gordon, men blant annet gjennom samarbeid med den polske pianisten og komponisten Krzysztof Komeda, samt George Russell og Don Cherry utvidet han etter hvert sin musikalske palett til å inkludere impulser fra mer moderne retninger. Rosengren spilte også jevnlig med Lars Gullin fra slutten av 60-tallet og utover 1970-årene.

I 1969 spilte han inn albumet Imrpovisationer, en utgivelse der Rosengren bevegde seg mer mot et friere, improvisasjonspreget musikalsk uttrykk. På album som Fly Me To the Sun (1971) og Notes From Underground (1974) ble disse impulsene tydeligere, samtidig som musikken bar preg av inspirasjon fra såkalt spiritual jazz, samt verdensmusikk. Særlig sistnevnte er i dag regnet som en klassiker i moderne Svensk jazz.

Rosengren ledet i en periode på 1970-årene også sitt eget storband. Fra 1980-årene og utover vendte han stadig tilbake til å lage musikk med røtter i hans tidligste inspirasjonskilde, bebop. Rosengren har også spilt en del med vokalister, blant andre Monica Zetterlund, og han har ved flere anledninger samarbeidet med norske musikere og artister, herunder Karin Krog, Thorgeir Stubø, Jan Erik Vold.

Priser og utmerkelser

Rosengren har blitt tildelt jazztidsskriftet Orkesterjournalens utmerkelse Gyllene skivan fem ganger, i 1965, 1969, 1974, 1999 og 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg