Faktaboks

Bernardo O'Higgins
Født
1776
Død
1842
Tegning av Bernardo O´Higgins, fra uruguaisk tidsskrift i 1885

Bernardo O'Higgins var Chiles første statsoverhode, og spilte en ledende rolle i landets uavhengighet. Sammen med den argentinske frigjøringslederen José de San Martin, ledet han hæren som befridde landet fra spansk herredømme i 1817.

Bernardo var sønn av Ambrosio O´Higgins, som senere ble visekonge i Peru, og Isabel Riquelme, som ikke var Ambrosios ektefelle. Han studerte i London, hvor han ble kjent med Francisco de Miranda og tidens liberale ideer.

Han ble valgt inn i Chiles første nasjonale kongress i 1811, og ble etter hvert øverstkommanderende for den lokale hæren som sloss for uavhengighet, mot rojalistene, som sto på Spanias side. Da Spania i 1814 tok tilbake kontrollen over Chile, flyktet O´Higgins til Argentina, der han allierte seg med José de San Martin.

O´Higgins og San Martin ledet en hær av argentinere og chilenere som i 1817 krysset Andesfjellene inn i Chile for å bekjempe rojalistene. I april 1818 sto det avgjørende slaget ved Maipú, hvor rojalistene ble beseiret og Chiles uavhengighet ble sikret.

San Martin avslo stillingen som Chiles statsoverhode, og dro nordover til Peru, for å fortsette kampen for Sør-Amerikas uavhengighet. O´Higgins ble det uavhengige Chiles første statsoverhode. Som Director supremo de Chile hadde han tilnærmet eneveldig makt fra 1818 til 1823.

O´Higgins ble fjernet av en konservativ allianse mellom landeiere og kirken, og dro da til Peru for å bidra i kampen for uavhengighet der. Han ble tildelt to store landeiendommer av Simón Bolívar, men spilte ikke noen viktig rolle i Perus uavhengighet. Han vendte aldri tilbake til Chile og døde i Peru i 1842.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg