Gamlebyen i Bern av . Begrenset gjenbruk

Bern - by

Bern.
.
Lisens: CC BY 2.0
Bern er forbundshovedstad i Sveits og hovedstad i kanton Bern.
Av .

Bern er forbundshovedstad i Sveits og hovedstad i kanton Bern. Den ligger ved elven Aare, 542 moh. og har 133 115 innbyggere (2017), 415 500 inkludert forsteder (agglomerasjonen Bern).

Faktaboks

også kjent som:
fransk Berne

Næringsliv og samferdsel

Bern er først og fremst forvaltningssenter og handelsby, men har også noe industri, især maskin-, næringsmiddel-, tekstil- og kjemisk (farmasøytisk) industri. Den er et viktig jernbaneknutepunkt. I Belp, 6 km sørøst for bysenteret, er det internasjonal flyplass. Byen er sete for de internasjonale post-, telegraf- og jernbaneunionene.

Kunnskap og kultur

Bern har universitet, grunnlagt i 1834, og flere høyskoler i tekniske, økonomiske og administrative fag. Byen har mange museer, blant annet Zentrum Paul Klee som åpnet i 2005, tegnet av Renzo Piano. Einsteinhaus ligger i gamlebyen, der Albert Einstein bodde i årene 1903-1905, mens han utviklet relativitetsteorien. Det sveitsiske alpinmuseum ligger i Bern.

Bybeskrivelse

Bern er en av Sveits' vakreste byer. Den gamle bydelen, som står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, har en unik byarkitektur (6 km lange bueganger), likeledes en unik beliggenhet på en halvøy omgitt av Aare på tre kanter. Fem høye broer, rundt 40 m over elven, fører over til de nyere bydelene.

Bebyggelsen besto hovedsakelig av tømmerhus inntil en brann i 1405. Den ble gjenoppbygd i mur og stein med bibehold av den eldre byplanen. Bern er en av de få byene i Europa som har bevart byplanen fra middelalderen.

Viktige turistattraksjoner er klokketårnet (Zeitglockenturm) med sine bevegelige dukker, den praktfulle gotiske domkirken Münster (katolsk), påbegynt i 1421, men ikke fullført før i 1893, og Heiliggeistkirche (protestantisk), som regnes som Sveits' vakreste barokkirke. Rådhuset fra begynnelsen av 1400-tallet ble reist like etter bybrannen.

Historie

Bern ble grunnlagt i 1191 og ble fri riksstad i 1218. I 1353 ble den forent med skogkantonene og opptatt i det sveitsiske edsforbundet. Byen har vært forbundshovedstad fra 1848.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg