Gamlebyen i Bern av . Begrenset gjenbruk

Bern - by

Bern.
.
Lisens: CC BY 2.0
Bern er forbundshovedstad i Sveits og hovedstad i kanton Bern.
Av .

Bern er forbundshovedstad i Sveits og hovedstad i kanton Bern. Den ligger ved elven Aare, 542 moh. og har 133 115 innbyggere (2017), 415 500 inkludert forsteder (agglomerasjonen Bern).

Faktaboks

Også kjent som
fransk Berne

Næringsliv og samferdsel

Bern er først og fremst forvaltningssenter og handelsby, men har også noe industri, især maskin-, næringsmiddel-, tekstil- og kjemisk (farmasøytisk) industri. Den er et viktig jernbaneknutepunkt. I Belp, 6 km sørøst for bysenteret, er det internasjonal flyplass. Byen er sete for de internasjonale post-, telegraf- og jernbaneunionene.

Kunnskap og kultur

Bern har universitet, grunnlagt i 1834, og flere høyskoler i tekniske, økonomiske og administrative fag. Byen har mange museer, blant annet Zentrum Paul Klee som åpnet i 2005, tegnet av Renzo Piano. Einsteinhaus ligger i gamlebyen, der Albert Einstein bodde i årene 1903-1905, mens han utviklet relativitetsteorien. Det sveitsiske alpinmuseum ligger i Bern.

Bybeskrivelse

Bern er en av Sveits' vakreste byer. Den gamle bydelen, som står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, har en unik byarkitektur (6 km lange bueganger), likeledes en unik beliggenhet på en halvøy omgitt av Aare på tre kanter. Fem høye broer, rundt 40 m over elven, fører over til de nyere bydelene.

Bebyggelsen besto hovedsakelig av tømmerhus inntil en brann i 1405. Den ble gjenoppbygd i mur og stein med bibehold av den eldre byplanen. Bern er en av de få byene i Europa som har bevart byplanen fra middelalderen.

Viktige turistattraksjoner er klokketårnet (Zeitglockenturm) med sine bevegelige dukker, den praktfulle gotiske domkirken Münster (katolsk), påbegynt i 1421, men ikke fullført før i 1893, og Heiliggeistkirche (protestantisk), som regnes som Sveits' vakreste barokkirke. Rådhuset fra begynnelsen av 1400-tallet ble reist like etter bybrannen.

Historie

Bern ble grunnlagt i 1191 og ble fri riksstad i 1218. I 1353 ble den forent med skogkantonene og opptatt i det sveitsiske edsforbundet. Byen har vært forbundshovedstad fra 1848.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg