Berliner Fernsehturm
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Berliner Fernsehturm er et fjernsynstårn ved Alexanderplatz i bydelen Mitte i Berlin. Tårnet er 368 meter høyt. Det er Tysklands høyeste bygg og Europas fjerde høyeste fjernsynstårn. Hvert år har tårnet mer enn én million besøkende.

Tårnet har en utsiktsplattform 203 meter over bakken, som er åpen for besøkende. I etasjen over ligger en restaurant som roterer rundt sin egen akse, og bruker en time på én omdreining. Under fotball-VM i 2006, ble kuppelen omgjort til en fotball i grått og rosa.

Fjernsynstårnet ble bygget fra 1965 til 1969 i datidens Øst-Berlin, og var den gang det høyeste byggverket i Vest- og Sentral-Europa. Den opprinnelige planen fra 1950-årene gikk ut på å reise et vesentlig lavere fjernsynstårn på Müggelberge-høyden i utkanten av byen. Da det nye og større prosjektet i Mitte kom i stand, var ikke fjernsynstårnets funksjonalitet det eneste viktige. Myndighetene i DDR la etter hvert stor vekt på den symbolske kraften til et så høyreist og moderne bygg. Tårnets arkitektoniske utforming er blant annet inspirert av den sovjetiske satellitten Sputnik, som spilte en viktig rolle i romkappløpet mellom Sovjetunionen og USA under den kalde krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg