Benjedid Chadli, offiser og politiker, Algeries tredje president, 1979–92. Benjedid var en av veteranene fra kampen for selvstendighet, etter å ha sluttet seg til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN) ved frigjøringskrigens begynnelse i 1954.

Benjedid tok ikke høyere utdanning, men tjenestegjorde i den franske hær som underoffiser, og kjempet i Indokina, før han sluttet seg til FLN. Han steg i gradene i FLN, og ble i 1961 medlem av generalstaben til bevegelsens militære øverstkommanderende, Houari Boumedienne; fra 1962 medlem av FLNs revolusjonsråd. I fraksjonsstridighetene innad i FLN ved selvstendigheten i 1962 støttet han Boumedienne – og dermed Ahmed Ben Bella, som ble landets første valgte president.

Benjedid ble sjef for militærdistriktet Oran 1964–70, og  medlem av revolusjonsrådet som som styrte landet etter at de militære grep makten i et kupp, 1965. Forsvarsminister og stabssjef i 1978, til han ble utpekt til generalsekretær i  FLN i 1979. Med de militæres støtte ble Benjedid valgt som kompromisskandidat til presidentstillingen i 1979; han beholdt samtidig stillingen som forsvarsminister. Gjenvalgt, som eneste kandidat, i 1984 og 1988.

I 1990 tillot han Ben Bella å vende tilbake til Algerie. Som statssjef la Benjedid mindre vekt på ideologi enn forgjengerne, reduserte statens rolle i økonomien og tonet ned den radikale utenrikspolitikken – og startet en politisk oppmykning i retning av demokrati og flerpartistyre. Da den militære ledelsen grep inn i valget i 1991 ble han avsatt, i 1992, for å sitte i husarrest til 1999. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.