Landskap med kyr
Jules Duprè tilhørte Barbizonskolen og malte romantiske, til dels dramatiske landskaper.
Kvinner som plukker aks

Jean-François Millets Kvinner som plukker aks (1857) var ett av flere av hans malerier som vakte voldsom forargelse da det ble stilt ut på grunn av sin usminkede realisme.

Av .

Barbizonskolen var en fransk malergruppe som i 1840–1850-årene holdt til i landsbyen Barbizon ved Fontainebleauskogen, rundt 50 km sør for Paris. Derfor har de også blitt kalt den andre Fontainebleau-skolen,

Faktaboks

Uttale
barbizˈɔ-

Skolen brøt med akademikunstens krav om historiske emner, og bygde på de gamle nederlandske mestere, på John Constable og på et direkte naturstudium. Den virket fornyende på landskapsmaleriet ved det realistiske naturstudium som banet vei for det senere friluftsmaleriet, og utgjør således et overgangsstadium fra den eldre atelierkunst til impresjonismens frigjorte friluftsmaleri.

Barbizonskolens kunstnere dyrket særlig det intime skogsinteriør og er spesielt kjent for sine paysages intimes.

Blant skolens fremste representanter er Jules Dupré, Narcisse Virgile Diaz, Charles François Daubigny og Theodor Rousseau. Jean-François Millet og Camille Corot hadde dessuten også en tid kontakt med skolen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Adams, Steven: The Barbizon school and the origins of impressionism, 1994, isbn 0-7148-2919-6
  • Bouret, Jean: The Barbizon school and 19th century French landscape painting, 1973

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg