Barbados historie

Barbados ligger lengst øst i Karibia og ble ikke oppdaget av europeere før 1518. De opprinnelige innbyggerne, arawak-indianerne, ble raskt utryddet eller deportert. Barbados egnet seg utmerket til dyrking av sukkerrør, og det utviklet seg derfor en vellykket britisk plantasjeøkonomi.

Øya var britisk kronkoloni 1652–1966. I 1666 arbeidet det 50 000 slaver på Barbados, og 8000 briter hadde bosatt seg der. Allerede i 1639 ble det opprettet et parlament på øya, det tredje eldste innenfor Det britiske samvelde.

En sterk hvit overklasse av plantasjeeiere har satt sitt tydelige preg på Barbados, og sukkerproduksjonen ble holdt ved like også etter at mange karibiske øyer fikk vanskeligheter fra 1930-årene. Det er også investert i industri og turisme.

Politisk historie

De ledende politiske partiene på Barbados har vært Barbados Labour Party (BLP) og Democratic Labour Party (DLP), begge med sosialdemokratisk forankring. BLP hadde regjeringsmakten 1946–61 med Grantley Adams som statsminister og 1976–86 med sønnen Tom Adams som statsminister. DLP hadde regjeringsmakten 1962–76 med Errol Barrow som statsminister. Da USA invaderte naboøya Grenada i 1983, var Tom Adams en ivrig støttespiller. Det vitnet om sterk motstand mot invasjonen blant velgerne da DLP vant med et valgskred i 1986. Barrow ble igjen statsminister, men fikk kun regjere i ett år før han døde. Lloyd Erskine Sandiford etterfulgte ham som statsminister frem til valget i 1994, da BLP kom sterkt tilbake.

BLP styrket sin posisjon ved valget i 1999, da det fikk 26 av 28 plasser i nasjonalforsamlingen. Ved 2003-valget ble resultatet 23 av de nå 30 mandatene. Owen Arthur kunne dermed ta fatt på sin tredje periode som statsminister, og videreføre sitt program for å skape en moderne, mer teknologibasert økonomi som basis for ny vekst, flere arbeidsplasser og for en større økonomisk utjevning. Her lå det store utfordringer ved begynnelsen av det nye hundreåret. Spenningene mellom den hvite politiske og økonomiske eliten og det fargede flertallet forklarer også mye av den kriminalitetsøkningen Barbados sliter med.

Kommentarer (1)

skrev Lars Lervik Langås

Mener artikkelforfatteren at arawak-indianerne ble deportert og utryddet av kolonistene f.o.m. 1518? Ifølge The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition, 2001-07 (http://www.bartleby.com/65/ba/Barbados.html) og Finn Fuglestad (Latin-Amerika og Karibiens historie, 1994, s.68) så var den lokale befolkningen dødd ut og øya dermed ubebodd da engelskmennene tok kontroll over den i 1627.Ingen av tekstene nevner noe om en deportasjon før denne tid.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg