Banque de France, Frankrikes sentralbank, ble grunnlagt i 1800 og styres av et råd på tolv medlemmer som ledes av en guvernør (fra november 2015: Villeroy de Galhau) og to viseguvernører (Anne Le Lorier og Denis Beau). Hovedsete i Paris. Ved utgangen av 2016 hadde banken i alt nær 11 690 ansatte og et kontornett som bestod av omlag 125 avdelinger spredt ut over hele Frankrike.

Banque de France ble opprettet i januar 1800 som en privateid bank. Napoleon Bonaparte skal ha vært blant initiativtakerne og også en av de første aksjonærene. Også den franske staten hadde et betydelig aksjeinnehav og sørget for  sikre seg en viss kontroll med banken ved å kreve å få utnevne bankens guvernør og viseguvernører. 

Bankens opprinnelige formål var å skape ro og tillit i et bankvesen som var preget av uroen som var blitt skapt av den franske revolusjonen. Banken fikk fra starten eksklusiv rett til å  utstede pengesedler i Paris. Denne retten ble gradvis utvidet og fra 1848 hadde banken monopol på seddelutstedelse i hele Frankrike.

Banque de France ble drevet som en privateid bank fram til 1936, da staten tok over kontrollen. Banken ble imidlertid først formelt nasjonalisert den 2. desember 1945. Aksjene ble innløst med bytte i statsobligasjoner. 

I 1993 ble Banque de France privatisert. Privatiseringen var dels et ledd i å forberede Frankrikes deltakelse i den europeiske monetære unionen (EMU) og overgangen til euro.  En konsekvens av etableringen av EMU var at Banque de France ble en del av det europeiske systemet av sentralbanker (ESCB). ESCB består av sentralbankene i alle EUs medlemsland samt den europeiske sentralbanken (ECB). 

Banque de France har i dag flere funksjoner. Den skal sikre monetær og finansiell stabilitet og tillit samt generelt sørge for et velfungerende finans- og betalingssystem. Herunder ligger også oppgaver knyttet til økonomifaglig forskning, utarbeidelse av monetær og finansiell statistikk og tilsynsvirksomhet. Banken yter også ulike typer av finansielle tjenester til både enkeltpersoner, bedrifter og myndighetene.  

  • Bouvier, J. (1988), "The Banque de France and the State from 1850 to the Present Day", i Toniolo, G. red., Central banks' independence in historical perspective, Berlin:  Walter de Gruyter.
  • Plessis, A (1994),"The history of banks in France" i Pohl, M. og Freitag, S., red. Handbook on the history of European banks, Aldershot: Edward Elgar Publishing.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.