Bærumskalderaen

Bergarten her stammer fra vulkanutbrudd under karbon- og permtiden.

Artikkelstart

Bærumskalderaen er en kaldera (fordypning) i Bærum kommune i Viken fylke, som tilhører Oslofeltet. Kalderaen er 10–12 kilometer i diameter og er nær sammenfallende med Bærumsmarka. Omkretsen går lengst nord i Sørkedalen og sørover langs Sørkedalen om Holmenkollen og vestover over Steinshøgda.

Geologi

Kalderaen ble dannet da et magmakammer kollapset mot slutten av permtiden. Det overliggende lavadekket sank inn 800 meter i den sørlige delen og 400 meter i nord. Den innsunkne formasjonen ble under istidene mindre nedskurt enn områdene rundt, slik at høydeforskjellen mellom kalderafeltet og området nordenfor i dag bare er 200 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Målfrid Brekke

Hei!
Jeg er veldig interessert i Bærumskalderaen og har som en av mine oppgaver å guide folk gjennom Bærumsmarka fra Øverland gård til Skollerud i Lommedalen. I beskrivelsen av kalderaen, som jeg har fått, står følgende som guiden skal si mens man står på høyeste punktet mellom Muren i Bærumsmarka og Skollerud i Lommedalen:

" for 300 millioner år siden, så landskapet litt annerledes ut. Da lå det en svær vulkan her. Med tiden tømte den seg og kollapset til en kaldera. Kaldera betyr en kjele. Rester av Bærumskalderaen kan dere se på åsene rundt om her, helt bort til Sørkedalen, med Lommedalen omtrent som et senter, en bunn av kjelen. På vei mot Lommedalen etterpå går det bratt nedover, da kan vi tenke dere at vi er på vei mot bunnen av kjelen, kalderaen."
Jeg har hele tiden trodd at "bunnen av kjelen" lå omtrent midt inne i Bærumsmarka. At den ligger i Lommedalen er vanskelig for meg å forstå, for i Store norske leksikon står det slik:
"Omkretsen går lengst nord i Sørkedalen og sørover langs Sørkedalen om Holmenkollen og vestover over Steinshøgda."
Mitt spørsmål er: Hvor går omkretsen videre fra Steinshøgda og til nord i Sørkedalen? Hvis bunnen av kjelen ligger i Lommedalen, må den vel gå over Krokskogen??
Jeg synes dette er vanskelig å forstå, og ønsker meg en nøye forklaring på hvor kalderaens omkrets går.
Jeg takker på forhånd!
Beste hilsen
Målfrid Brekke

skrev Svein Askheim

Hei!
Takk for dine betraktninger. Her kan nok dine teorier være like gode som andres ettersom du er lokalkjent. Det er gitt ut mange turguider for Bærumsmarka og på Geologisk museum er det laget modell som viser hvordan landskapet må ha sett ut for 300 millioner år siden. Vi må huske at landskapet er slitt ned i løpet av alle disse årene, så vi må ta fantasien til hjelp for å forstå datiden. Bærumsmarka er en del av Oslofeltet der høydeområdene består av vulkanske bergarter. For mer detaljer anbefaler jeg en tur til Geologisk museum som har tredimensjonale modeller.
mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg