Ayyad Allawi

Faktaboks

Ayyad Allawi

Iyad Allawi

Født
31. mai 1945, Bagdad, Irak

Artikkelstart

Ayyad Allawi er en irakisk politiker. Etter at Saddam Hussein ble styrtet i 2003, var Allawi statsminister i overgangsstyret innsatt av USA. Han var også Iraks visepresident fra 2014 til 2015 og fra 2016 til 2018, først og fremst en symbolsk stilling.

Bakgrunn

Allawi kommer fra en velstående sjiamuslimsk handelsfamilie med politiske tradisjoner. Hans far var medlem av nasjonalforsamlingen. Allawi studerte medisin i Bagdad, deretter i London.

Karriere

Allawi meldte seg tidlig inn i Baath-partiet, men meldte seg ut 1975 og gikk i eksil i Storbritannia. I 1990 var han en av medstifterne for partiet Iraqi National Accord (INA), som i flere år planla et væpnet opprør mot Iraks president Saddam Hussein innad i de væpnede styrker – uten å lykkes. Allawi vendte tilbake til Irak sommeren 2003 og ble medlem av det nasjonale styringsrådet. Han var statsminister i overgangsregjeringen (Coalition Provisional Authority, CPA) fra 2004 til 2005.

Han stilte til valg til parlamentet i en sekulær sjiamuslimsk koalisjon og ble innvalgt ved valgene i 2005. I valget i 2010 ble hans koalisjon erklært vinner, men daværende president Nouri al-Maliki nektet å gi fra seg makten. I løpet av sin politiske karriere har Allawi overlevd flere attentatforsøk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg