Faktaboks

Axel Hägerström
Født
6. september 1868, Vireda, Sverige
Død
7. juli 1939, Uppsala, Sverige
Axel Hägerström

Axel Hägerström. Foto fra ca. 1920.

Av /NTB Scanpix ※.

Axel Hägerström var en svensk filosof og professor i praktisk filosofi i Uppsala i 1911–1933. Han har hatt stor innflytelse i hele Skandinavia, minst i Norge. Sammen med Adolf Phalén la han grunnen til den såkalte uppsalaskolen, som kom til å dominere det filosofiske liv i Sverige i 1920- og 1930-årene.

Filosofi

Hägerström gikk systematisk til felts mot all metafysikk og mot den filosofiske idealismen. Det eneste som eksisterer er den sansbare erfaringsverden som er gitt i tid og rom. Kunnskapens objektivitet tilskrives erkjennelsesobjektenes natur og ikke det erkjennende subjekt. Denne erkjennelsesteoretiske objektivisme er paret med sterkt subjektivistiske synsmåter i etikken.

Hägerström er opphavsmann til den såkalte verdi-nihilistiske lære: moralske verdier kan ikke sies å eksistere i det hele tatt når virkeligheten defineres som den sansbare erfaringsverden som eksisterer i tid og rom. Moralske utsagn kan derfor ikke gi uttrykk for objektiv virkelighet, men bare for subjektive følelser. Han foregriper her de senere emotive teorier i etikken.

I sine senere år var Hägerström sterkt opptatt av rettsfilosofien. Med hans virkelighetssyn var det vanskelig å innrømme rettslige fenomener objektiv eksistens og gyldighet; den positive (faktisk eksisterende) rett er intet annet enn det i praksis håndhevede system av handlingsregler for statens politiske og rettslige organer.

Skrifter omfatter blant annet:

  • Das Prinzip der Wissenschaft (1908)
  • Om moraliska föreställningars sanning (1911)
  • Till frågan om den objektiva rättens begrepp (1917)
  • Socialfilosofiska uppsatser (1939)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg