AstraZeneca

AstraZeneca er et internasjonalt legemiddelkonsern som er et av verdens ledende produsenter av blant annet kreftmedisiner og medisiner for hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer og mage-tarm-sykdommer.

I 2019 hadde selskapet om lag 70 000 ansatte i Europa, Amerika og Asia. Hovedkontoret ligger i London, mens selskapets forsknings- og utviklingshovedkontor ligger i Södertälje i Sverige. I Norge har AstraZeneca AS kontorer på Etterstad i Oslo.

AstraZeneca ble dannet i 1999 ved en fusjon mellom det svenske legemiddelfirmaet Astra AB og britiske Zeneca Group.

Oxford Vaccine Group ved Universitetet i Oxford inngikk i 2020 en avtale med AstraZeneca om utvikling og produksjon av en vaksine mot SARS-CoV-2, viruset som forårsaker sykdommen covid-19.

Historikk

Astra AB

AB Astra (Aktiebolaget Astra Apotekarnas Kemiska Fabriker) var et internasjonalt farmasøytisk selskap med hovedkontor i Södertälje i Sverige. Det ble grunnlagt i 1913 av apotekeren Adolf Rising.

I 1948 lanserte Astra legemiddelet Xylokain, et middel for lokalbedøvelse med virkestoffet lidocain, som fikk et stort anvendelsesområde og marked. Et annet stort legemiddel ble Losec, et syrehemmende legemiddel til bruk ved magesår og sår i tolvfingertarmen. Det ble lansert i 1988 og fikk stor anvendelse verden over.

I 1995 ble navnet endret til Astra AB.

Zeneca

Zeneca var et britisk, multinasjonalt, farmasøytisk selskap. Det ble dannet i 1993 ved sammenslåing av de farmasøytiske og agrokjemiske forretningsområdene til Imperial Chemical Industries (ICI) til et eget selskap. Zenecas største produktområde var legemidler til kreftbehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg