Faktaboks

Arvo Turtiainen
Uttale
tˈurtiainen
Født
16. september 1904, Helsingfors, Finland
Død
8. oktober 1980, Helsingfors, Finland
Arvo Turtiainen, 1962

Forfattergruppen Kiila, styremøte i Helsinki, 11. mars 1962. Fra venstre: Sven Grönvall, Arvo Turtiainen, Tapio Tapiovaara og Jarno Pennanen.

Arvo Turtiainen, 1962
Av /𝒲.

Arvo Turtiainen var en finsk forfatter som var sentral person i den venstreorienterte forfatter- og kunstnergruppen Kiila på 1930-tallet.

Turtiainen var kjent som en samfunnsorientert forfatter og en talsmann for arbeiderbevegelsen, men han skrev også kjærlighetslyrikk og spesielt dikt med Helsingfors som motiv. Han oversatt Masters' Spoon river antology til finsk, og skrev selv en lignende diktsamling med gravskrifter over proletariatets hverdagshelter.

Turtiainen deltok i Vinterkrigen som offiser, men ville av politiske grunner ikke delta i Fortsettelseskrigen hvor Finland og Nazi-Tyskland var allierte. I memoarboken Ihminen 503/42 (1946) forteller han om sin tid som politisk fange under krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg