Apostlene satt i Jerusalem er en salme av Nikolai Frederik Severin Grundtvig, som i Norge synges til en melodi av Ludvig Mathias Lindeman. Teksten forekommer første gang i Grundtvigs Utrykte Psalmeblade til Kirkebod (1843) og handler om pinseunderet. Salmen har 12 vers. Av disse er åtte tatt med i Norsk salmebok 2013 (nr. 231).

Salmen hadde opprinnelig 15 vers, men da den første gang ble trykt, i Psalmer til Himmelfartsfesten og Pindsen (1846), var den forkortet til 12 vers. I både danske og norske salmebøker er den forkortet ytterligere til åtte vers. De fem første versene fokuserer på historien om pinseunderet, som beskrives i kapittel 2 av Apostlenes gjerninger i Det nye testamentet, mens de tre siste versene aktualiserer hendelsen.

Lindemans melodi ble første gang trykt i hans Melodier til Bibel- og kirkehistoriske Salmer og Sange (1865). I Danmark synges salmen til folkemelodien «Abraham sad i Mamre Lund» (variant av «Herr Sinklar drog over salten Hav») eller en melodi av Viggo Kalhauge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind I s. 42–45 (Tapir Akademisk Forlag 2011)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg