Apostlene satt i Jerusalem

Artikkelstart

Apostlene satt i Jerusalem er en salme av Nikolai Frederik Severin Grundtvig, som i Norge synges til en melodi av Ludvig Mathias Lindeman. Teksten forekommer første gang i Grundtvigs Utrykte Psalmeblade til Kirkebod (1843) og handler om pinseunderet. Salmen har 12 vers. Av disse er åtte tatt med i Norsk salmebok 2013 (nr. 231).

Salmen hadde opprinnelig 15 vers, men da den første gang ble trykt, i Psalmer til Himmelfartsfesten og Pindsen (1846), var den forkortet til 12 vers. I både danske og norske salmebøker er den forkortet ytterligere til åtte vers. De fem første versene fokuserer på historien om pinseunderet, som beskrives i kapittel 2 av Apostlenes gjerninger i Det nye testamentet, mens de tre siste versene aktualiserer hendelsen.

Lindemans melodi ble første gang trykt i hans Melodier til Bibel- og kirkehistoriske Salmer og Sange (1865). I Danmark synges salmen til folkemelodien «Abraham sad i Mamre Lund» (variant av «Herr Sinklar drog over salten Hav») eller en melodi av Viggo Kalhauge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holter, Grøm og Øystese (red.): Nytt norsk salmeleksikon bind I s. 42–45 (Tapir Akademisk Forlag 2011)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg