Apofis

Solguden Kheperi stiger opp på himmelen etter å ha beseiret Apophis på sin reise gjennom underverdenen. Kjempeslangen kan sees liggende under solskipet, gjennomboret av røde kniver. Fra kisten til en annonym prest. Ca. 993 - 984 fvt. Foto: Anders Bettum
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Apofis er i egyptisk mytologi et slangelignende uhyre som hver dag angrep solguden på hans reise gjennom underverdenen om natten. Apofis representerte kaoskreftene som konstant truet med å sluke det ordnede kosmos. Solguden måtte beseire Apofis hver natt før han kunne stige opp fra den østlige horisont til en ny dag. Med seg i skipet hadde solguden forfedre og guder som kjempet på hans side. Guden Seth, som i andre sammenhenger selv kunne representere kaoskreftene, er i denne myten solgudens fremste kriger i kampen mot «fienden».

Faktaboks

Etymologi

av egyptisk: Apep

Man trodde at de døde seilte med solskipet om dagen og ble med solguden ned i underverdenen om natten. Her ble de forenet med sine mumier på samme måte som solguden ble forenet med Osiris. Angrepet på Solen ble således også et angrep på de døde. Den rike litteratur om døden og underverdenen i Egypt sikter derfor ofte på å hjelpe solguden under hans nattlige seilas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg