Faktaboks

Antti Tuuri
Uttale
tˈuuri
Født
1. oktober 1944, Kauhava
Antti Tuuri, 2013
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Antti Tuuri er en finsk forfatter og en av de fremste prosaforfatterne i Finlands nyere litteratur. Tuuri har ved siden av romaner, noveller og skuespill også skrevet stykker for fjernsyn og radio. I 1985 mottok han Nordisk råds litteraturpris for romanen Skjebnedag i Österbotten.

Bakgrunn

Tuuri var utdannet trykkeriingeniør fra 1972 og hadde ulike ledende stillinger før han i 1983 ble fulltids forfatter. Tuuri var også formann i den finske forfatterforeningen i 1980–1982.

Forfatterskap

Tuuri dobbeldebuterte i 1971 med novellesamlingen Lauantaina illalla og romanen Asioiden suhteet, og mottok debutantprisen J. H. Erkko-prisen for begge under ett.

Et sentralt verk er slektskrøniken Pohjanmaa, som spiller seg ut i Österbotten-landskapet. Skjebnedag i Österbotten (originaltittel: Pohjanmaa) er en vidløftig svart komedie fra et arveoppgjør i skyggen av historiske motsetninger. For romanen ble han tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1985, og boken ble oversatt til norsk samme år. Oppfølgeren Talvisota («Vinterkrigen») ble utgitt i 1984 og filmatisert i 1989. Også Elämä Isänmaalle («Leve for fedrelandet»), utgitt 1998, har blitt filmatisert.

Han har skrevet en romanserie om finske immigranters harde liv i Canada: Ameriikan raitti («Amerikareisen», 1986), Uusi Jerusalem («Nye Jerusalem», 1988), Maan avaruus («Jordens vide horisont», 1989) og Lakeuden Kutsu («Hjem til Österbotten», 1997)

Tuuri har også oversatt fem islendingesagaer til finsk, og mottok Falkordnen for dette.

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg