Ankerløkken Verft er et tidligere verftsselskap som ble etablert i Florø i 1949 av Ole Aaserud. I 1971 ble det også anlagt skipsverft på Øyrane i Førde. Første båt ble levert fra verftet i 1952. Dette var en fiskebåt, men senere leverte Ankerløkken mange ferger og et stort antall kjemikalietankskip. Anlegget i Førde er i dag avviklet, mens det i Florø er et stort verftsanlegg for reparasjon, vedlikehold og ombygging av skip med nye eiere.

Historikk

Da Ole Aaserud fra Hamar startet et lite mekanisk verksted i Florø i 1949 produserte han i starten snøploger. Etter kort tid startet også byggingen av båter ved anlegget, og den første fiskebåten kunne sjøsettes i 1952. I 1971 fikk verftet en avdeling i Førde, og Ankerløkken ble bygd opp til et stort verftskonsern med rundt 1 000 ansatte på det meste.

På slutten av 1970-tallet fikk Ankerløkken-konsernet store økonomiske problemer og til tross for en redningspakke fra regjeringen gikk selskapet konkurs i 1985. Etter konkursen var flere interessenter inn i bildet og i 1989 ble de to verftene kjøpt av Kleven som igjen solgte alle sine verft til Kværner i 1991. Kværner fikk økonomiske problemer mot slutten av 1990-tallet, og under en ryddeprosess ble verftene solgt. Kjøper var igjen Kleven-gruppen i Ulsteinvik. Verftet i Førde ble første gang nedlagt i 2003 og solgt til Ankerløkken Eiendom, men leid tilbake av Kleven i en periode fra 2005 da verftskonsernet fikk kontrakt på bygging av flere kjemikalietankskip og hadde behov for mer kapasitet. Verftsaktiviteten i Førde er nå nedlagt.

I 2006 ble Kleven Florø solgt til Aker Yards som et år senere fikk koreanske STX inn som største eier. I januar 2013 ble Westcon, med hovedkontor i Ølensvåg, eier av det store verftsanlegget i Florø som da fikk navnet Westcon Florø. Her driver de reparasjonsarbeid, vedlikehold og ombygging av både skip og oljerigger. Verftet i Florø har en av norges største overbygde dokkanlegg der tørrdokken som er innendørs kan ta i mot skip som er 200 meter lange og 40 meter brede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg