Andreas Mogensen, født 2. november 1976, Danmarks første astronaut.

Han har en mastergrad i flyteknikk fra Imperial College London 1999 og en doktorgrad i fly-/romteknologi fra University of Texas i Austin 2007. Tidligere arbeidet han innen olje, vindkraft- og romindustrien, før han i mai 2009 ble plukket ut som astronaut-kandidat av romorganisasjonen ESA. Han fullførte treningen ved Det europeiske astronaut-senteret i Köln, i november 2010. Etterpå deltok han i et ukelangt grotteopphold (ESA CAVES) og et undervannsopphold (NASA SEATEST 2) som simulerte forskjellige sider ved fremtidig bemannet romfart.

Han fikk sin første romferd som medlem av tremanns-besetningen på Sojus TMA-18M, skutt opp fra Bajkonur 2. september 2015 og automatisk koblet til Den internasjonale romstasjonen to dager senere. Under det åtte dager lange oppholdet i stasjonen prøvde Mogensen blant annet et dansk membran for vannrensing og en ny, tettsittende drakt utviklet for å redusere ryggsmerter som ofte oppstår hos astronauter i vektløs tilstand. Han gjennomførte vellykkede fjernoperasjoner med presisjonskrav av kjøretøyer som befant seg ved ESTEC, ESAs tekniske senter i Noordwijk, Nederland.

Retur til bakken foregikk i tilbakevendingsseksjonen til Sojus TMA-16M, som ble frakoblet romstasjonen 11. september og landet i Kasakhstan 12. september 2015.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.