Andreas Mogensen

Andreas Mogensen, Danmarks først astronaut, etter landingen i Kasakhstan 12. september 2015.

ESA – Stephanie Corvaja, 2015.

Artikkelstart

Andreas Mogensen, født 2. november 1976, Danmarks første astronaut.

Utdanning

Han har en mastergrad i flyteknikk fra Imperial College London 1999 og en doktorgrad i fly-/romteknologi fra University of Texas i Austin 2007. Tidligere arbeidet han innen olje, vindkraft- og romindustrien, før han i mai 2009 ble plukket ut som astronaut-kandidat av romorganisasjonen ESA. Han fullførte treningen ved Det europeiske astronaut-senteret i Köln, i november 2010. Etterpå deltok han i et ukelangt grotteopphold (ESA CAVES) og et undervannsopphold (NASA SEATEST 2) som simulerte forskjellige sider ved fremtidig bemannet romfart.

Første romferd

Han fikk sin første romferd som medlem av tremanns-besetningen på Sojus TMA-18M, skutt opp fra Bajkonur 2. september 2015 og automatisk koblet til Den internasjonale romstasjonen to dager senere. Under det åtte dager lange oppholdet i stasjonen prøvde Mogensen blant annet et dansk membran for vannrensing og en ny, tettsittende drakt utviklet for å redusere ryggsmerter som ofte oppstår hos astronauter i vektløs tilstand. Han gjennomførte vellykkede fjernoperasjoner med presisjonskrav av kjøretøyer som befant seg ved ESTEC, ESAs tekniske senter i Noordwijk, Nederland.

Retur til bakken foregikk i tilbakevendingsseksjonen til Sojus TMA-16M, som ble frakoblet romstasjonen 11. september og landet i Kasakhstan 12. september 2015.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg