Amrit

Tårngraver i Amrit
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Amrit, fønikisk ruinby ved Middelhavskysten i dagens Syria, 6 km syd for det moderne Tartus. Amrit kom under selevkidene, Aleksander den stores etterfølgere, på 300-tallet fvt. og ble forlatt på 100-tallet fvt. Stedet har noen av de best bevarte fønikiske bygningsrestene.

Faktaboks

Uttale
amrˈit
Også kjent som

antikkens Marathos

Utgravningene

Utgravningene begynte allerede på 1860-tallet, og ble gjenopptatt i 1954. Disse har vist at stedet var bebodd allerede på 2000-tallet fvt., men bygningsrestene strammer fra fønikerne. Det er funnet både rester etter byens gamle havn, og etter et stort fønikisk tempel, viet til gudene Melkart og Eshmun. Restene etter et rundt 225 meter langt stadion vitner om at også fønikerne arrangerte sportslige aktiviteter, kanskje til ære for gudene. Av spesiell interesse er også en stor gravplass med både underjordiske graver og egenartige tårn som inneholdt flere graver hver.

Utgravningsfeltet ligger utsatt til, ikke minst på grunn av nye veikonstruksjoner. Disse har frembragt nye arkeologiske funn, men faren for ødeleggelser av utgravningsomådet har ført til at Amrit er kommet i søkelyset til både UNESCO og WMF (World Monuments Watch).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg