Amadou Toumani Touré

Faktaboks

Amadou Toumani Touré
Født
4. november 1948, Mopti, Mali
Død
10. november 2020, Istanbul, Tyrkia
Amadou Toumani Touré på besøk i Norge i 2007.
/NTB scanpix.

Artikkelstart

Amadou Toumani Touré var en malisk politiker og offiser. Han var Malis folkevalgte president i fra 2002 til 2012. Touré var sjef for presidentens garde da han grep makten i et kupp i 1991 og avsatte president Moussa Traoré.

Demokratisering

Etter at Berlinmuren falt i november 1989, avtok etterhvert også den kalde krigen i Afrika. Mens vestlige land tidligere hadde støttet afrikanske diktatorer for å ha dem på sin side i konkurransen med Sovjetunionen om innflytelse, var ikke denne støtten lenger nødvendig. Den 20. juni 1990 holdt den franske presidenten François Mitterand sin berømte tale for 37 afrikanske statsledere i La Baule i Frankrike. Hovedbudskapet var at man ikke får utvikling uten demokrati, og ikke demokrati uten utvikling. Denne talen så demokratibevegelsene i de ulike franskspråklige afrikanske landene som en stor oppmuntring. De følte plutselig at de hadde den tidligere kolonimakten på sin side, og demonstrasjonene tiltok i omfang. Dette skjedde også i Mali utover høsten 1990 og vinteren 1991. Etter at sikkerhetsstyrker hadde begynt å skyte på den demonstrerende folkemassen og drept omkring 300 personer den 22. mars, stod Touré i spissen for en gruppe underoffiserer som arresterte president Traoré. Dette gjorde Touré svært populær.

Touré ledet deretter en overgangsregjering frem til året etter, da det ble avholdt frie valg i landet. Etter at en ny president og ny nasjonalforsamling var valgt og ny grunnlov vedtatt, trakk Touré seg tilbake. Dette bidro ytterligere til å øke hans heltestatus i Mali og i Afrika generelt. Ikke bare var Touré sentral i innføringen av demokrati i Mali, men han ga også presidentmakten fra seg frivillig, hvilket har vært uvanlig i Afrika.

President

Touré deltok senere i ulike militære og fredsbevarende operasjoner, blant annet i borgerkrigen i Burundi og som fredsmegler i Den sentralafrikanske republikk. Han avsluttet sin militære karriere i 2001 og stilte så til valg som president i 2002 uten å ha et parti i ryggen. Basert på sin uvanlige popularitet vant han valget og var president frem til mars 2012, da han ble han styrtet i et militærkupp ledet av offiseren Amadou Sanogo.

Som president ble Touré gradvis mindre populær, spesielt i den utdannede delen av befolkningen. Kritikere i Mali hevder at korrupsjonen økte under hans regjeringstid. I tillegg var mange misfornøyde med det de så på som manglende handlekraft overfor konfliktene i den nordlige delen av landet. Denne misnøyen var også årsaken til kuppet i 2012 etter at en svak malisk hær hadde mistet kontrollen over områder i Nord-Mali til ulike opprørsgrupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg