Faktaboks

Amadou Toumani Touré
Født
4. november 1948, Mopti, Mali
Død
10. november 2020, Istanbul, Tyrkia
Amadou Toumani Touré på besøk i Norge i 2007.
/NTB scanpix.

Amadou Toumani Touré var en malisk politiker og offiser. Han var Malis folkevalgte president i fra 2002 til 2012. Touré var sjef for presidentens garde da han grep makten i et kupp i 1991 og avsatte president Moussa Traoré.

Demokratisering

Etter at Berlinmuren falt i november 1989, avtok etter hvert også den kalde krigen i Afrika. Mens vestlige land tidligere hadde støttet afrikanske diktatorer for å ha dem på sin side i konkurransen med Sovjetunionen om innflytelse, var ikke denne støtten lenger nødvendig. Den 20. juni 1990 holdt den franske presidenten François Mitterand sin berømte tale for 37 afrikanske statsledere i La Baule i Frankrike. Hovedbudskapet var at man ikke får utvikling uten demokrati, og ikke demokrati uten utvikling. Denne talen så demokratibevegelsene i de ulike franskspråklige afrikanske landene som en stor oppmuntring. De følte plutselig at de hadde den tidligere kolonimakten på sin side, og demonstrasjonene tiltok i omfang. Dette skjedde også i Mali utover høsten 1990 og vinteren 1991. Etter at sikkerhetsstyrker hadde begynt å skyte på den demonstrerende folkemassen og drept omkring 300 personer den 22. mars, stod Touré i spissen for en gruppe underoffiserer som arresterte president Traoré. Dette gjorde Touré svært populær.

Touré ledet deretter en overgangsregjering frem til året etter, da det ble avholdt frie valg i landet. Etter at en ny president og ny nasjonalforsamling var valgt og ny grunnlov vedtatt, trakk Touré seg tilbake. Dette bidro ytterligere til å øke hans heltestatus i Mali og i Afrika generelt. Ikke bare var Touré sentral i innføringen av demokrati i Mali, men han ga også presidentmakten fra seg frivillig, hvilket har vært uvanlig i Afrika.

President

Touré deltok senere i ulike militære og fredsbevarende operasjoner, blant annet i borgerkrigen i Burundi og som fredsmegler i Den sentralafrikanske republikk. Han avsluttet sin militære karriere i 2001 og stilte så til valg som president i 2002 uten å ha et parti i ryggen. Basert på sin uvanlige popularitet vant han valget og var president frem til mars 2012, da han ble han styrtet i et militærkupp ledet av offiseren Amadou Sanogo.

Som president ble Touré gradvis mindre populær, spesielt i den utdannede delen av befolkningen. Kritikere i Mali hevder at korrupsjonen økte under hans regjeringstid. I tillegg var mange misfornøyde med det de så på som manglende handlekraft overfor konfliktene i den nordlige delen av landet. Denne misnøyen var også årsaken til kuppet i 2012 etter at en svak malisk hær hadde mistet kontrollen over områder i Nord-Mali til ulike opprørsgrupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg