Alfred Werner

Faktaboks

Alfred Werner
Født
12. desember 1866, Mulhouse, Alsace da i Frankrike
Død
15. november 1919, Zürich, Svetz

Alfred Werner

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Strukturformel for [CoX2(NH3)4]X øverst etter Jørgensen og nederst etter Werner.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Alfred Werner var en sveitsisk uorganisk kjemiker.

Werner var professor ved den tekniske høyskolen i Zürich (ETH) i 1893. I sin doktoravhandling (1890) over nitrogenets stereokjemi, og i sin habilitasjonsavhandling over affinitet og valens fra 1891, la han grunnlaget for sine senere studier av strukturen til kompleksforbindelser. Den danske kjemikeren Sophus Mads Jørgensen (1837–1914) hadde tidligere foreslått en kjedestruktur for disse forbindelsene inspirert av Christian Wilhelm Blomstrand. Jørgensen var utdannet ved København universitet og var professor i kjemi der til 1908. Han var en dyktig eksperimentalist, og mange av de stoffene som også Werner arbeidet med var først fremstilt av Jørgensen.

I årene 1894–1899 diskuterte Jørgensen med Werner hvordan strukturen av disse kompleksforbindelsene er. Jørgensen aksepterte aldri Werners strukturer. Striden endte med at Alfred Werners strukturer med et sentral metallatom omgitt av ligander er akseptert som de riktige.

Jørgensen ble nominert til Nobelprisen i 1907, men nådde ikke opp. I 1913 fikk Werner Nobelprisen i kjemi «som anerkjennelse for sitt arbeid om sammenbindingen av atomer i molekyler hvor han har kastet nytt lys over tidligere undersøkelser og åpnet nye forskningsområder særlig i uorganisk kjemi».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Nobelstiftelsens nettsider om Alfred Werner
  • Helge Krag: S.M. Jørgensen and His Controversy with A. Werner: A Reconsideration . The British Society for the History of Science 30(1997) 203-219.
  • S. M. Jørgensen: Kemiens Grundbegreber: opplyste ved Exempler og simple Forsøg. København (1902).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg