Alfhild Hovdan

Faktaboks

Alfhild Hovdan
Født
13. september 1904, Oslo
Død
20. februar 1982, Oslo

Foto fra 1920-årene. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Alfhild Hovdan
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Alfhild Hovdan var en norsk reiselivsleder. Hun var Oslos første turistsjef, en stilling hun hadde til hun trakk seg tilbake i 1976. Som turistsjef sørget hun blant annet for at Oslo begynte å sende et juletre til London før hver jul.

Hovdan ble ansatt som sekretær i Reisetrafikkforeningen for Oslo og Omegn i 1930, og ble kontorsjef, og dermed turistsjef, året etter.

Under andre verdenskrig

Under andre verdenskrig deltok hun først i det sivile motstandsapparatet med å arrangere kurér- og fluktruter. Hun ble arrestert og satt en kort tid på Grini. Da hun ble løslatt i 1942, flyktet hun til Sverige. Der arbeidet hun blant annet ved den norske legasjonen i Stockholm. Hun var også med og startet Fri norsk scene, et norsk flyktningteater i Sverige, 1944.

Som turistsjef

Da hun kom tilbake i Oslo som turistsjef, fikk hun satt i gang en rekke tiltak, blant annet Oslodagen og Oslo-mart'n. I 1947 tok hun initiativ til at Oslo hvert år sender et juletre fra Oslomarka til London, som takk for hjelpen under krigen. I sin tid som turistsjef sørget også Alfhild Hovdan for at det ble organisert en innkvarteringssentral, turistinformasjonstjeneste og offentlig guidetjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg