Alfa Laval AB

Lund, svensk industriselskap grunnlagt 1883. Produserer separatorer, sentrifuger, pumper, ventiler, varmevekslere og filtre for automatiseringsanlegg i prosess- og matvareindustri; også rengjøringsutstyr for skipstanker. Fabrikker over hele verden. Alfa Lavals nordiske salgsselskap har hovedkontor i Tumba ved Stockholm, hvor hele selskapet opprinnelig holdt til. Omsetning 14 mrd. svenske kroner med rundt 9000 ansatte (2003).

Historikk

Etter Gustaf de Lavals oppfinnelse av en melkeseparator i slutten av 1870-årene, ble selskapet AB Separator grunnlagt 1883 av de Laval og Oscar Lamm for å utnytte oppfinnelsen. Den første industrielle bruken var på fiskeolje i Norge. Selskapet produserte etter hvert også pumper, og 1889 kjøpte det patentet til den såkalte Alfa-separatoren oppfunnet av tyskeren Clemens von Bechtolsheim. 1918 kom selskapets melkemaskin for landbruket, utviklet i USA etter de Lavals ideer. Den første varmeveksleren ble utviklet i slutten av 1930-årene.

Selskapet fikk 1963 navnet Alfa-Laval, som allerede var benyttet i utlandet (fra 1993 Alfa Laval uten bindestrek). I 1980-årene kjøpte selskapet opp flere bedrifter Europa og Amerika. Tidligere var Alfa Laval kontrollert av Wallenberg-familien, men ble 1991 overtatt av det svenskeide Tetra Pak-konsernet, som 1993 skiftet navn til Tetra Laval. 2000 ble det meste av Alfa Laval kjøpt av finansgrupperingen Industri Kapital og ble børsnotert 2002, største eiere er Industri Kapital og Tetra Laval. Landbruksutstyrsdelen ble værende i Tetra Laval som DeLaval International.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg