Faktaboks

Alexander Duff
Uttale
dʌf
Født
26. april 1806, Moulin, Skottland
Død
12. februar 1878, Edinburgh, Skottland
Alexander Duff
Alexander Duff
Av /Library of Congress, USA 𝒲.

Alexander Duff var en skotsk presbyteriansk misjonær som arbeidet i India fra 1830 til 1863 for The Foreign Mission Committee of Church of Scotland. Han var den første misjonæren som reiste ut for den skotske kirken, og er spesielt kjent for at han grunnla det som har blitt kjent som Scottish Church College i Calcutta og senere bidro til etableringen av University of Calcutta.

Liberal teologi og skolereformator

Duff var også en skolereformator for skoler drevet av den britiske administrasjonen i India. Han vektla faglig formidling på engelsk etter vestlig mønster med undervisning i språk og realfag. Dette gjorde skolene attraktive også for høykaste hinduer og den muslimske befolkningen.

Duff var liberal teologisk og blir regnet som en reformator innen britiske kirker i det britiske imperium. Duff er den eneste som har to ganger, både i 1851 og 1873, har fungert som generalsekretær innen Free Church of Scotland.

Colleget i Serampore

Etableringen av studiene i Calcutta må også sees på bakgrunn av etableringen av et college i den danske enklaven Serampore like ved Calcutta i 1818. Dette colleget ble startet av baptistiske misjonærer i en periode da Det britiske Ostindiakompaniet var sterkt kritiske til misjon da de var redde for at det kunne skape problemer i kontakten med lokalbefolkningen. For den britiske koloniadministrasjon var colleget i Serampore en stor utfordring, og de ønsket derfor å få startet utdanning under egen kontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Utgivelser

  • Duff, Alexander (1855). Farewell Address to the Free Church of Scotland. Edinburgh: Johnstone and Hunt.
  • Duff, Alexander (1850). Missionary Addresses. Edinburgh: Johnstone and Hunt.
  • Duff, Alexander (1840). India and India Missions. Edinburgh: John Johnstone.
  • Duff, Alexander (1837). New Era of English Language and Literature in India. Edinburgh: John Johnstone.

Litteratur

  • Emmot, H. D. (1965). Alexander Duff and the Foundation of Modern Education in India, British Journal of Education Studies, Volume 13, No. 2
  • Feldbæk, Ole og Justesen, Ole (1980). Kolonierne i Asien og Afrika. København: Politikens Forlag
  • Smith, George (2010). The Life of Alexander Duff. Cambridge: Cambridge Library Collections.
  • Vermilye, Elizabeth B. (1890). The Life of Alexander Duff. New York og Chicago: Fleming H. Revell
  • Weihe, Hans-Jørgen Wallin (1999). Social Work, Missionary Work and Colonialism as Part of the Power game. Arbeidsnotat 79/1999, Lillehammer: Høgskolen i Lillehammer
  • Weihe, Hans-Jørgen Wallin (1996). Kolonimakt og sosialpolitikk i India. Forskningsrapport nr 3/1996. Lillehammer: Høgskolen i Lillehammer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg