Aletschgletscher

Aletschgletscher
Grosser Aletschgletscher sett fra sør. Karakteristisk for breen er den markerte midtmorenen

Artikkelstart

Grosser Aletschgletscher er Alpenes største bre og ligger i det sørlige Sveits, kanton Wallis. Det er en typisk dalbre som har avløp sørvestover til Massa, en bielv til Rhône. Breens areal har endret seg adskillig de siste årene og har i henhold til målinger fra 2020 et areal på vel 80 kvadratkilometer og en lengde på i underkant av 23 kilometer.

Faktaboks

Uttale
alˈetschgletscher

Øvre del av Aletschgletscher omkranses av en rekke høye fjell, blant annet Mönch (4099 meter over havet), Aletschhorn (4195 meter over havet) og Jungfrau (4158 meter over havet).

I 2001 ble området Aletsch-Jungfrau opptatt i UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Geir Thorsnæs

Vedr. geografiske navn i kantoner i Sveits med flere enn ett språk, f.eks. Valais/Wallis. Kantonsartikkelens tittel er Valais ettersom flertallsspråket i kantonen er fransk.
I østre del av kantonen snakker imidlertid befolkningen tysk. Alle geografiske navn her skrives derfor på tysk, enten det er naturgeografiske navn (fjell, daler, elver/fosser, breer, el.) eller kulturgeografiske navn (byer, landsbyer/turiststeder, veier/fjellpass, jernbaner, kraftanlegg, mv.). Likeledes skrives kantontilhørigheten i østre del på tysk (eks. Matterhorn, fjell i Sveits, kanton Wallis).
Tilsvarende skrives alle geografiske navn i vestre del av kantonen på fransk, og for beliggenheten vises det til kantonnavnet på fransk.
Kantonnavnet på minoritetsspråket er oppført som eget oppslag der teksten er begrenset til å henvise til kantonnavnet på flertallsspråket.
For å slippe å henvise leserne til et oppslag på en kanton (Wallis) der det ikke er noen informasjon å hente, har vi i de geografiske artiklene fra de tysktalende områdene i kantonen føyd til "(se Valais). Tilsvarende er gjort i andre to-/(tre)språklige kantoner

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg