Alberto Santos-Dumont

Faktaboks

Alberto Santos-Dumont
Uttale
fransk: santos-dym'å
portugisisk: santos-dom'å
Født
20. juni 1873, Cabangu, Minas Gerais, Brasil
Død
23. juli 1932, Guarujá, São Paulo, Brasil

Alberto Santos-Dumont

San Diego Air & Space Museum Archives.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Alberto Santos-Dumont var en brasiliansk luftfartspioner. Han foretok den første offisielle bemannede flygning i et fly i Europa.

Karrière

Santos-Dumont reiste til Paris for å studere i 1892. Han bygde og fløy sin første ballong i 1898. Han konstruerte deretter styrbare luftskip, og vant i 1901 en pris for en flukt på 11 kilometer rundt Eiffeltårnet.

13. september 1906 ble Santos-Dumont den første som fløy et fly i Europa, i det selvkonstruerte biplanet No. 14-bis som han fløy en distanse på 60 meter. 12. november 1906 foretok han den første kontrollerte flygning på over 100 meter med fly i Europa, hvor han i samme fly fløy en distanse på 220 meter på 21 sekunder.

Tre år senere var hans lille monoplan Demoiselle hovedattraksjon ved flere flystevner. Dette er blitt betraktet som det første praktisk anvendelige fly, og var en av de vanligste flytypene i årene før første verdenskrig.

Rio de Janeiros nest største flyplass, Aeroporto do Rio de Janeiro – Santos Dumont (IATA: SDU), som betjener innenriksfart i Brasil, har båret hans navn siden 1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg