Faktaboks

Albanerfjellene

italiensk Colli Albani

Uttale
albˈanerfjellene

Albanerfjellene er et ringformet fjellmassiv i Italia, omtrent 20 kilometer sørøst for Roma.

Fjellene er bygd opp av lava og er egentlig en vulkankjegle med 60 kilometer i omkrets og med et stort krater, hvis rand i sørøst når 939 meter over havet. I midten av det store krateret er det en mindre vulkankjegle, Monte Cavo (949 meter over havet), og i den sørvestre del tre innstyrtede kratere, hvorav to nå opptas av Albanersjøen (6 kvadratkilometer) og Nemisjøen (cirka 1 kvadratkilometer).

Med sitt utmerkede klima, sine skoger og storslagne natur har området helt siden oldtiden vært et meget populært utfluktssted for Romas innbyggere og er meget besøkt av turister. De viktigste stedene i Albanerfjellene er Albano Laziale, Ariccia, Frascati, Marino, Genzano, Castel Gandolfo (pavens sommerresidens), Rocca di Papa og Nemi, som sammen danner de såkalte Castelli Romani, 'romerske festninger'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg