Faktaboks

Agnes fabrikker
Offisielt navn
Agnæs Tændstikfabrik
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Eid av
Swedish Match/Norske Skog
Forretningsadresse

Agnes Torg, Stavern

Stiftet
1877
Nedlagt
1984

Agnes Fabrikker ved Stavern var en norsk fyrstikkfabrikk som var i drift fra 1877 til 1984. Den var Norges siste fyrstikkfabrikk da den ble lagt ned. Den gjenværende sponplatefabrikken ble lagt ned i 2002.

Historie

Kvinnelig arbeider ved pakkemaskin på Agnes Fyrstikkfabrikk i 1984. NTM 1984/10-17
Før nedleggelsen i 1984 ble fabrikken fotografert av Norsk Teknisk Museum. På dette tidspunkt arbeidet 10-12 personer i produksjonen.
Fyrstikkpakkemaskin

Pakkemaskin på Agnes Fyrstikkfabrikk med fyrstikker i magasin klar til å slippes porsjonsvis ned i esker

Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Fra 1862 ble det produsert sprit i et fabrikklokale på gården Agnes i Brunlanes. Fabrikken var eid av konsul Christian Christiansen jr. (1825–1894) i Larvik. Sammen med ingeniør Jens Undahl, som hadde erfaring fra flere norske og svenske fyrstikkfabrikker, bygde han om brenneriet til en fyrstikkfabrikk som startet i 1877 under navnet Agnæs Tændstikfabrik. Den ble raskt utvidet, og hadde i 1879 over 140 ansatte, blant dem 66 kvinner og 24 gutter og jenter under 15 år. Mange av arbeiderne kom flyttende til bruket, som også reiste arbeiderboliger. I tillegg til ansatte skal 1000 lokale mennesker i hele regionen ha vært engasjert med eskeliming som hjemmearbeid.

I 1887 kjøpte Nittedals Tændstikfabrikk fabrikken på Agnes etter en tid med lønnsnedslag og uroligheter. Anlegget ble modernisert og utvidet, og ble på 1890-tallet en stor eksportør av fyrstikker med en årsproduksjon på over 30 millioner fyrstikker.

I 1927 ble alt samlet under den nye fyrstikk-giganten Bryn-Halden & Nittedals Tændstikfabrik, som igjen var eid av Svenska Tändstick. All produksjon i Norge ble samlet i to fabrikker, på Grønvold i Oslo og på Agnes. Oslo-fabrikken ble lagt ned i 1967, mens Agnes fyrstikkfabrikk ble lagt ned i 1984. Produksjonen av Nittedalsmerkene som Hjelpestikker ble flyttet til eieren Swedish Matchs fabrikker i Sverige.

Sponplatefabrikk

Sponplateproduksjon ved Agnes fabrikk.
Fra sponplateproduksjonen ved Agnes fabrikker, august 1969
Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) / DigitaltMuseum.

Fabrikken på Agnes ble i 1930-årene utvidet med en trevareabrkk som skulle utnytte overskuddet av materiale fra fyrstikkproduksjonen. På 1960-tallet ble det satt i gang stor produksjon av sponplater. Et nytt produkt, folierte takplater av spon, ble lansert i 1971 under navnet Tak-ess, og ble et av Norges mest solgte interiørprodukter.

Nedleggelse

Etter at Bryn-Halden & Nittedal Holding på vegne av sine svenske eiere la ned fyrstikkfabrikken i 1984, ble Agnes Fabrikkers øvrige virksomhet solgt i flere omganger til bant annet Kosmos og Norske Skog og dettes datterselskap Forestia. Det var Forestia som gjennom strukturrasjonaliseringer i selskapets ulike fabrikker så større verdi i strandperlen ved Stavern som boligprosjekt enn industriområde. Produksjonen av spon-og takplater ble lagt ned i 2002, og området solgt til lokale eiendomsutviklere.

Gjenbruk av fabrikkområdet

Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb sto i 2007–2008 for omstruktureringen av Agnes Industriområde til Sjøparken Agnes, hvor det blant annet skulle bygges boliger på kunstige øyer, slik at det ble et slags Venezia mellom blokkene. Fabrikkbygningene ble delvis bevart, og supplert med nye næringsbygg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg