Nitedals Tændstikfabrik

Av .
Fyrstikkarbeider-streikerne på Nitedals Tændstikfabrik på Grønvold (Helsfyr) med støttespillere i oktober 1889. Mannen med flosshatt til venstre i bildet er den sosialistiske politikeren Carl Jeppesen. På de streikendes plakater står det (fra venstre) «Hjelp de streikende fyrstik-pakkersker» og «Vi forlanger kun et øre mere pr. gros og bedre sanitere forhold.»
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Nitedals Tændstikfabrik var en norsk fyrstikkfabrikk grunnlagt i Markerud i Nittedal i 1862 av Johan Lauritz Sundt. Fabrikken er kjent for sine hjelpestikker.

Sundt overtok maskineriet fra en eldre fabrikk anlagt av Fritz Heinrich Frølich i Oslo i 1838. Fabrikken ble aksjeselskap i 1874 og overtok i 1887 Agnæs Tændstikfabrik. I perioden 1875–1895 ble Nitedals gradvis flyttet til Grønvoll i Østre Aker, og i 1927 sammensluttet med Bryn & Halden Tændstikfabriker til Bryn-Halden & Nitedals Tændstikfabrik. Denne omfattet all norsk fyrstikkproduksjon og var et datterselskap av svenske Svenska Tändsticks, men Nitedals ble beholdt som varemerke for norskproduserte fyrstikker. Fabrikken på Grønvoll var i drift til 1967.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg