Faktaboks

Adolf Hoffmeister
Uttale
hˈoffmeister
Født
15. august 1902, Praha, Tsjekkia
Død
24. juli 1973, Říčky, Tsjekkia
Bokomslag av Adolf Hoffmeister
Adolf Hoffmeister illustrerte i 1964 den tsjekkiske versjonen av H. G. Wells berømte science fiction-bok First Men in the Moon (opprinnelig publisert 1901). Dette er bokomslaget.
Av /Will.
Lisens: CC BY 2.0

Adolf Hoffmeister, tsjekkisk billedkunstner, karikaturtegner, grafisk designer, poet og skribent/redaktør som brukte sin kunst for å kjempe mot fascismen og Hitler. Han hørte til mellomkrigstidens kommunistiske avantgarde som tok utgangspunkt i dadaismen og surrealismen. Den kunstneriske teknikken hans var gjerne tusjtegning og/eller kollasj på papir.

Politisk kunstner

Han var anti-fascist, og uttrykte dette gjennom tegning og tekst. Han var redaktør for den ledende tsjekkiske dagsavisen Lidové noviny (1928–1930) og det litterære tidsskriftet Literární noviny (1930–1932). På 1930-tallet drev han også et satirisk og Hitler-fiendtlig tidsskrift som het Simplicus, i protest mot at det tyske Simplicissimus hadde blitt bannlyst av nazistene. Da den tyske armeen okkuperte Tsjekkoslovakia i 1939, måtte han, som også andre intellektuelle og kunstnere, flykte fra landet. Han dro først til Paris, hvor han etter hvert ble arrestert og feilaktig siktet for spionasje. Til sist klarte han å komme seg i sikkerhet i USA, og New York. Her tok han opp sitt politisk-kunstneriske virke, og holdt også forelesninger. En av disse, som han holdt i Workers House, het «Caricature as a Weapon» («Karikatur som våpen»).

Allsidig innen flere kunstfelt

Illustrasjon av Adolf Hoffmeister
llustrasjon fra den tsjekkiske versjonen (1964) av H. G. Wells bok First Men in the Moon. Utført av Adolf Hoffmeister.
Av /Will / Flickr.com.
Lisens: CC BY 2.0

Han er ellers kjent for å ha skildret i ord og bilder en rekke av samtidens berømte kunstnere i vittige intervjuer, blant annet forfatteren James Joyce. Han var svært produktiv og allsidig. Han illustrerte bøker, oversatte litterære verk og skrev tekst til barneoperaen Brundibar (1938) av Hans Krása, ved siden av karikaturtegning og journalistisk virksomhet. Han deltok ved flere internasjonale kunstutstillinger, blant annet på Museum of Modern Art (MoMA) i 1943, sammen med kollegaen Antonin Pelc.

I 1945 reiste han tilbake til Tsjekkoslovakia og begynte å arbeide for UNESCO. Han ble også foreleser ved kunstakademiet og mellom 1948–1951 hadde han tittelen Fransk ambassadør. Etter den sovjetiske invasjonen av Tsjekkoslovakia, måtte Hoffmeister igjen flykte til Paris. Han kom imidlertid tilbake igjen i 1970. Men han ble dømt av det nye regimet til å være en «ikke-person», dette betød at han ikke fikk publisere noe som helst etter 1969.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg