Adolf Heusinger var en tysk offiser, som tjenestegjorde i operasjonsavdelingen i den tyske hærens generalstab i andre verdenskrig og var senere formann i NATOs militærkomité.

Heusinger vervet seg i første verdenskrig, hvor han etter ett år ble tatt til fange av britiske styrker. I mellomkrigsårene var han igjen i militær tjeneste og utover 1930-tallet en del av generalstaben i den tyske hæren.

Han ledet denne avdelingen, som planla invasjonene av en rekke europeiske land, fra 1940 til 1944. 20. juli 1944 var han ved Hitlers side da bombe eksploderte i et attentatforsøk mot føreren. Heusinger ble skadet og deretter fengslet, men sluppet løs etter kort tid da mistanken mot ham falt bort. Han ble så pensjonert.

Etter krigen ble han ikke siktet i Nürnbergprosessen, og hjalp faktisk de amerikanske advokatene i deres arbeid. Han ble en del av såkalte Gehlen-organisasjonen, en etterretningsorganisasjon satt opp av USA med tidligere etteretningsoffiserer fra Det tredje rike. I 1950 ble han militær rådgiver for Vest-Tysklands regjeringen, og fra 1957 generalinspektør for Bundeswehr. I 1961 ble han formann i NATOs militærkomité, hvor han satt til 1964. I 1950 ga han ut boka Befehl im Widerstreit, med sine erindringer fra krigsårene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.