Admiral's Cup er en konkurranse og pokal i havseilas oppsatt i 1957 av Royal Ocean Racing Club i Storbritannia. Den var lenge ansett som et uoffisielt VM i havseilas og ble arrangert annethvert år utenfor kysten av Sør-England, fra CowesIsle of Wight. Admiral's Cup ble arrangert for siste gang i 2003.

Faktaboks

Uttale
ˈædmirəlz kʌp

Admiral's Cup omfattet flere seilaser mellom nasjonslag bestående av tre båter, fra 1969 ble det også kåret individuelle vinnere. Norske lag deltok i 1975, 1977 og 1989. Kong Harald 5 deltok i 1989 (som kronprins), samt i 1995 og 1997 på skandinaviske lag. Avslutningsseilasen var til og med 1997 Fastnet Race, som går fra Cowes med runding ved Fastnet Rock utenfor sørvestkysten av Irland og tilbake til Plymouth. Fra 1999 var avslutningsseilasen Wolf Rock Race med runding utenfor sørvestspissen av Cornwall.

Admiral's Cup ble avlyst i 2001, men arrangert igjen i 2003 i et nytt format med konkurranse mellom seilforeninger istedenfor nasjoner og med to båter per lag. Det ble planlagt et arrangement også i 2005, men etter at dette ble avlyst, har Admiral's Cup ikke blitt arrangert igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg