Abyei

Abyei, omstridt område på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan, som var et konfliktområde under kampen for et selvstendig Sør-Sudan, og er forblitt et stridsområde etter at den sørlige landsdelen brøt ut og etablerte seg som egen republikk i juli 2011. Under fredsprosessen ble Abyei, iht. en egen protokoll som inngikk som underlag for fredsavtalen av 2005, gitt særskilt administrativ status. Det ligger geografisk på nordsiden av den opptrukne grenselinjen, men Sør-Sudan har gjort krav på området. Iht. fredsavtalen skal innbyggerne selv, gjennom folkeavstemning, ta stilling til hvilken av de to statene området skal tilhøre.

Abyei-området er 10 460 km2 stort, med Abyei by som hovedstad. Det tilhørte tidligere den senere oppløste delstaten Vest-Kordofan; iht. protokollen er den del av både Sør-Kordofan og Bahr el Ghazal. Abyei er omstridt ikke minst fordi det ligger i et kjerneområde for Sudans oljeforekomster. Ett punkt i Abyei-protokollen forutsatte en avklaring av grensen, gjennom en egen kommisjon (Abyei Border Commission), som i 2005 presenterte en konklusjon som ble avvist av Sudans regjering. Uenigheten over Abyei var medvirkende til kriser i fredsprosessen, og til militære sammenstøt, inkl. mellom regjeringsstyrker og SPLA, i 2007 og 2008 - og senere. Grensespørsmålet ble overlatt Den faste voldgiftsdomstolen i Haag, som 2009 la frem sin konklusjon som innebar justeringer av de omstridte grenseforslagene fra 2005, innenfor rammen av en deling av området mellom nord og sør. Noen endelig grensetrekking er ikke iverksatt, og noen folkeavstemning - ppr. forutsatt avholdt i januar 2011 - er ikke blitt avviklet.

Uoverensstemmelsene over Abyei har ført til flere militære sammenstøt, og til at store grupper mennesker har blitt tvunget på flukt. Etter kamper i mai 2008, ble det i juni inngått en egen fredsavtale som Norge bidro til, for å få slutt på konflikten i Abyei.

Nye kamper brøt ut i mars 2011, og situasjonen forverret seg 19. mai 2011, da regjeringsstyrker fra Sudan inntok Abyei. Dette skjedde etter at styrker fra sør hadde angrepet en konvoi fra FN-styrken UNMIS, en episode som så ble beklaget. Sudanske styrker brukte angrepet som anledning for å innta området, og avsette den lokale administrasjonen. FN fordømte handlingene, som omfattet ødeleggelser av eiendom og førte til fordrivelse av inntil 170 000 sivile. Sør-Sudans regjering uttalte at den anså angrepet som en krigshandling. Etter internasjonal mekling, ledet av Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki på vegne av Afrikanske Union, ble partene i juni enige om en sikkerhetsavtale for Abyei, hvorved alle styrker fra hhv. nord og sør skulle trekkes ut av området. Etter forslag fremmet av USA i FNs sikkerhetsråd, ble en fredsbevarende FN-styrke bemannet av personell fra Etiopia, UNISFA opprettet 27. juni 2011. Avtalen sikret at området opprettholdt sin spesielle status, med en egen administrasjon - og at en folkeavstemning om fremtidig status skal avholdes. I september 2011 inngikk partene, etter fortsatt mekling, en sikkerhetsavtale for grenseområdet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg