Abdellatif Laâbi

Faktaboks

Abdellatif Laâbi
Født
1942, Fes

Artikkelstart

Abdellatif Laâbi er en marokkansk forfatter.

Han er sosialist og har vært en sterk forsvarer av de intellektuelles rettigheter i Marokko. I 1972 ble han dømt til 10 års fengsel, men han ble frigitt i 1980 etter internasjonalt press. Han var blant annet adoptert av Amnesty International som samvittighetsfange.

Fra 1985 har han bodd i Frankrike. Opprinnelig var han påvirket av surrealismen, men etter hvert har han utviklet en meget personlig stil, preget av klarhet, refleksjon og aggressivitet.

Laâbi er særlig kjent for diktsamlinger der det ofte forekommer innslag av prosa. Han bygger også på muntlig marokkansk tradisjon. Blant diktsamlingene hans kan nevnes La Règne de barbarie (1976, "Barbariets herredømme"), L'Écorché vif (1985, "Hudflettet levende"), L'Étreinte du monde (1993, "Verdens favntak") og Écris la vie (2005, "Skriv livet").

Han har også skrevet romaner, blant annet L'Œil et la nuit (1969, "Øyet og natten"), Le Chemin des ordalies (1982, "Ildprøvens vei") og Le Livre imprévu (2010, "Den uforutsette boken"). I tillegg har han utgitt teaterstykker, barnebøker og oversettelser fra arabisk til fransk. I essayer, intervjuer og brevsamlinger drøfter han med stor innsikt den intellektuelles rolle i et totalitært samfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg