Leyland

Artikkelstart

Leyland er et tidligere britisk buss- og lastebilmerke. Leyland var en kort periode også personbilmerke, og ble brukt på Austin og Morris-modeller produsert i Australia på 1970-tallet. Leyland Trucks har vært under eierskap av PACCAR siden 1998, og produserer i dag DAF lastebiler.

Historie

Lancashire Steam Motor Company ble etablert i 1896 av James Sumner og Henry Spurrier for å bygge nyttekjøretøy under merket Leyland i byen ved samme navn i Nordvest-England. 1907 skiftet bedriften navn til Leyland Motors, og etter flere sammenslutninger gikk selskapet i 1968 sammen med British Motor Holdings til British Leyland. Foruten nyttekjøretøy omfattet British Leyland personbilmerker som Triumph, Rover, Morris, MG, Austin, Jaguar og Daimler.

Produksjonen av Leylands busser og lastebiler ble 1981 splittet i to selskap. Bussproduksjonen ble i 1988 overtatt av Volvo, og bussmerket Leyland ble borte tidlig i 1990-årene. Lastebilproduksjonen (Leyland Trucks) ble 1987 sammensluttet med tilsvarende virksomhet i nederlandske DAF til Leyland-Daf, som imidlertid gikk konkurs 1993. Amerikanske PACCAR overtok det resterende DAF Trucks 1996 og Leyland Trucks 1998. Dette selskapet produserer fremdeles lastebiler på det opprinnelige stedet i Lancashire nord for Manchester, men nå under merkenavnet DAF.

Personbiler

I 1920–1923 produserte Leyland luksuriøse personbiler (Leyland Eight) med åttesylindret motor i et meget begrenset antall. Sjefkonstruktør J. G. Parry Thomas satte 1926 to hastighetsrekorder med biler bygd på dette konseptet.

Etter at Leyland Australia ble etablert i 1971 ble merket Leyland brukt på Austin og Morris-modeller produsert i Australia. Leyland Australia opphørte i 1983.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg