øremus

Otomys sloggetti er en av artene i øremus-slekta.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Øremus er en slekt i musefamilien. Det er 29 arter i slekten, som igjen er plassert i underfamilien langhalemus (Murinae). I utseende minner de om vår markmus. Alle lever i Afrika sør for Sahara.

Faktaboks

Også kjent som
slekten Otomys

Beskrivelse

Kroppslengden hos de ulike artene av øremus varierer mellom 14 og 22 cm og halelengden varierer mellom 7 og 13 cm. Halen utgjør 45–60 % av kroppslengden. Den største arten veier 264 g, vekta er ellers kun kjent for et fåtall av artene. Pelsfargen på ryggen er rødbrun eller brun, buken er mest grå. Hodet er butt. Ørene er runde og middels store, de er godt synlige.

Levevis

Nesten alle arter lever i fjellområder, opp til 4 400 m o.h. Kun et par arter er utbredt ned til havnivå. De lever på grassletter og spiser antakelig for en stor del gras.

Utbredelse

Hele 18 av artene finnes i Øst-Afrika, og mange av disse har en svært begrensa utbredelse. De er isolert i ulike fjellkjeder, noe som antageli har bidratt til artsmangfoldet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg