merkeøks

Merkeøks for merking av tømmerstokker, spesielt før fløting, med tanke på senere sortering.
Av /Digitaltmuseum/Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY ND 3.0

Artikkelstart

En merkeøks er et redskap som brukes til å merke stående trær eller tømmerstokker med en eiers eller kjøpers unike symbol. Øksen er laget slik at den tar ut en bit av bark og trevirke som gir konturene av eiermerket. Dette merket kan ha form som en bokstav, en geometrisk figur eller et hjerte med mer.

Faktaboks

Også kjent som

huløks

Merkeøkser ble særlig brukt i forbindelse med tømmerfløting, transport av tømmer i et vassdrag. I et stort distrikt med fellesfløting måtte man ha dusinvis av forskjellige merker.

Typer merkeøkser

En merkeøks som viser at eieren til tømmeret er A/S Folla i Trøndelag. Symbolet ligner en F.

Til blinking, det vil si merking av trær som skulle felles i en plukkhogst, hadde man ofte en egen blinkeøks. Den hadde vanlig økseegg på den ene siden og en egg som dannet eierprofilen på den andre siden. Den mest brukte typen merkeøks hadde bare en profilert egg og en flat øksehammer. Noen merkeøkser hadde en forlenget hammer med et stempel uten egg. Med denne kunne man få et godt avtrykk hvis den ble slått inn i enden av stokken.

Stokker som ble fløtet i store vassdrag skulle ha et visst antall merker per stokk, slik at det var lett for fløterne som skulle sortere stokkene å se hvem eieren var.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Myhrwold, A. K. (1919). Skognytning. I Ødegaard, N., Landbruksboken bd. 2, Aschehoug, Kristiania.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg