økosofi

Arne Næss

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Arne Næss
Av /Gyldendal Norsk Forlag..

Artikkelstart

Økosofi er et miljøfilosofisk perspektiv som ble utviklet av filosofen Arne Næss (1912–2009).

Faktaboks

Uttale
økosofˈi
Etymologi
av øko- og -sofi

Økosofien fremmer et ikke-antroposentrisk syn på menneskets forhold til naturen og mener at vi i stedet bør begynne å forholde oss til naturen slik at vi ser oss selv som deler av et økologisk system med gjensidig avhengighet til andre deler av naturen. Økosofi er ment å være et normativt perspektiv, og Næss skiller den fra økofilosofi, et beskrivende perspektiv som forsøker å forstå økologisk samspill.

Næss mente at å innta et slikt perspektiv ville kunne gi økologisk visdom med økologisk likevekt som grunnverdi, styrt av en norm om selvrealisering der selvet sees på som forbundet med andre livsformer. Næss mente også at et slikt perspektiv gir opphav til et sett med miljøpolitiske prinsipper.

Økosofien tilhører den dypøkologiske bevegelsen innen miljøfilosofi, men Næss påpeker at den uttrykker et perspektiv som er spesifikt for hans egne personlige kontekst. Næss kaller derfor noen ganger perspektivet for «økosofi T», oppkalt etter fjellet Tvergastein.

Økosofien har blitt kritisert for å være vag og for ikke å svare på hvordan vi skal forholde oss til ulike konkrete miljøpolitiske og miljøfilosofiske spørsmål, som for eksempel hvordan vi balanserer konkrete dyrs interesser opp mot idealet om artsmangfold.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arne Næss. 1999. Økologi, samfunn og livsstil: utkast til en økosofi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg