praktisk visdom

Artikkelstart

Praktisk visdom er en av de tre intellektuelle dydene hos Aristoteles. Aristoteles skiller mellom moralske og intellektuelle dygder.

Faktaboks

Også kjent som
praktisk viten
praktisk klokskap
gr. fronesis

De intellektuelle dygdene er former for tenkning og kunnskap, og i tillegg til klokskap finnes også viten og kunnen. Den som har viten har innsikt i hvordan noe er. Vitenens gjenstand er matematikk, metafysikk og naturvitenskap, og denne dydens formål er å erkjenne sannheten. Kunnen er innsikt i tilvirkning, og formålet er å skape noe (kunst).

Klokskap er innsikt i hvordan noe bør være, den er en type kunnskap som retter seg mot handlingslivet (etikk). Formålet med klokskap er å handle på riktig måte. Et karakteristisk trekk ved klokskap er at det er en innsikt om praksis, og dermed om det foranderlige og konkrete – i motsetning til viten som jo er abstrakt, teoretisk og handler om det uforanderlige. Klokskap gjelder enkelttilfeller. Den som har innsikt i hvordan å handle til det beste for seg selv og for samfunnet, har ifølge Aristoteles klokskap.

Alle de tre intellektuelle dygdene er naturlige egenskaper ved menneskets intellekt, men som har blitt utviklet eller foredlet. Særegent ved klokskap er at denne innsikten ikke kan overføres fra person til person slik viten kan. Klokskap handler om det unike, om å kunne se hva som i en konkret situasjon er den beste handling, og dette må erkjennes av den enkelte. Først og fremst er det erfaring som gjør at en person utvikler evnen å se hva som er den rette handlingen i en bestemt situasjon. Klokskap er derfor noe man lærer med tiden.

Ifølge Aristoteles kan et ungt menneske være et matematisk geni, men et ungt menneske kan ikke besitte den intellektuelle dygden klokskap. Nå kan riktignok mennesker disiplineres til å handle rett, men en disiplinert person vil bare handle i samsvar med hva som er rett – ikke ut fra innsikt i hva som er rett. Innsikt i hva som er rett handling, altså klokskap, bygger på en stabil mening. Dette skiller den klokes valg av handling fra beslutninger tatt med utgangspunkt i løse oppfatninger eller flyktige anskuelser som lett skifter på grunn av subjektive innfall eller ytre påvirkning. Fordi det er klokskap som gir innsikt i hvilken handling som er til det beste for oss når vi står i en valgsituasjon, er utviklingen av den intellektuelle dyden klokskap en viktig betingelse for å kunne leve et godt liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg