Örebro

Parti fra Örebro med Svartån og slottet.

Artikkelstart

Örebro er en by og kommune i Närke i Sverige, ved vestbredden av Hjälmaren.

Byen

Örebro sentrum med slottet på en holme i Svartån. Til venstre Stortorget med Sankt Nikolai kyrka øverst. I forgrunnen til høyre Örebro museum.

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Örebro tettsted har 117 543 innbyggere (2016). Byen er sete for länsadministrasjonen i Örebro län. Örebro har en betydelig industrisektor, blant annet med metallvare- og maskinindustri, papirfabrikk og verksteder. Flere statlige institusjoner er lokalisert her, blant annet avdeling av Statistiska centralbyrån. Byen har regionsykehus, universitetsfilial (grunnlagt i 1967), sosialhøgskole og idrettshøgskole. Kulturreservatet Wadköping med flere 1500- og 1600-tallsbygninger ligger i Örebro. Nikolaikyrkan er fra 1300-tallet. Örebro slott på en holme i Svartån er fra 1570-årene, men avløste et eldre anlegg. Bykjernen er for øvrig preget av gjenoppbyggingen etter bybrannen i 1854.

Historie

Örebro ble anlagt på 1200-tallet av tyske kjøpmenn som sentrum for jernhandelen. På 1400- og 1500-tallet ble byens økonomiske utvikling hemmet av unionskonfliktene, men den ble igjen et økonomisk sentrum mot slutten av 1500-tallet. Örebro slott har hatt en viktig plass i svensk historie, blant annet under Engelbrekts og Gustav Vasas opprør. Riksdagen møttes flere ganger i Örebro, blant annet i 1810, da Jean-Baptiste Bernadotte ble valgt til tronfølger.

Kommunen

Örebro kommune har et areal på 1380 km2 og 149 793 innbyggere (2017). Omkring Hjälmaren brer Närkeslätten seg med dyrket mark. De nordlige delene inngår i Bergslagsregionen og inneholder malmførende eldre bergarter. I vest ligger de skogkledde Kilsbergen. Næringslivet domineres av kommunesenterets industri samt tjeneste- og servicenæringer. Kommunen fikk sine nåværende grenser i 1995, da deler av kommunen ble skilt ut som Lekeberg kommune.

Brevens bruk, 40 km sørøst for Örebro, har et velbevart bygningsmiljø fra midten av 1800-tallet. Det nå nedlagte jernverket ble grunnlagt i 1676. Den laftede bruksherregården er fra begynnelsen av 1700-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg