Örebro

Parti fra Örebro med Svartån og slottet. 
av . CC BY NC SA 3.0

Örebro, by og kommune i Närke i Sverige, ved vestbredden av Hjälmaren.

Byen

Örebro tettsted har 117 543 innbyggere (2016). Byen er sete for länsadministrasjonen i Örebro län. Örebro har en betydelig industrisektor, bl.a.med metallvare- og maskinindustri, papirfabrikk, verksteder. Flere statlige institusjoner er lokalisert her, blant annet avdeling av Statistiska centralbyrån. Byen har regionsykehus, universitetsfilial (grunnlagt 1967), sosialhøgskole og idrettshøgskole. Kulturreservatet Wadköping med flere 1500- og 1600-tallsbygninger. Nikolaikyrkan er fra 1300-tallet. Örebro slott på en holme i Svartån er fra 1570-årene, men avløste et eldre anlegg. Bykjernen er for øvrig preget av gjenoppbyggingen etter bybrannen i 1854.

Historie

Örebro ble anlagt på 1200-tallet av tyske kjøpmenn som sentrum for jernhandelen. På 1400- og 1500-tallet ble byens økonomiske utvikling hemmet av unionskonfliktene, men den ble igjen et økonomisk sentrum mot slutten av 1500-tallet. Örebro slott har hatt en viktig plass i svensk historie, bl.a. under Engelbrekts og Gustav Vasas opprør. Riksdagen møttes flere ganger i Örebro, bl.a. i 1810, da Jean-Baptiste Bernadotte ble valgt til tronfølger.

Kommunen

Örebro kommune har et areal på 1380 km2 og 149 793 innbyggere (2017). Omkring Hjälmaren brer Närkeslätten seg med dyrket mark. De nordlige delene inngår i Bergslagsregionen og inneholder malmførende eldre bergarter. I vest ligger de skogkledde Kilsbergen. Næringslivet domineres av kommunesenterets industri samt tjeneste- og servicenæringer. Kommunen fikk sine nåværende grenser i 1995, da deler av kommunen ble skilt ut som Lekeberg kommune.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg