Étienne Carjat

Faktaboks

Étienne Carjat
Uttale
karʒˈa
Født
28. mars 1828, Fareins, Frankrike
Død
19. mars 1906

Artikkelstart

Étienne Carjat var en var en fransk journalist, fotograf, maler og karikaturtegner. Han var grunnlegger av og redaktør for tidsskriftet Le Boulevard. Carjat drev et fotografisk studio der han ofte foreviget berømte parisiske kvinner og menn. Spesielt kjent er hans portrett av Charles Baudelaire.

Bakgrunn

Carjat flyttet med foreldrene til Paris som tiåring og begynte i lære hos en sikleprodusent. Her ble tegneferdighetene hans lagt merke til og han ble overført til designavdelingen hvor han ble i tre år. Carjat var teaterinteressert og publiserte i 1854 en serie litografiske karikaturer av skuespillere, som ble populære. I 1858 lærte han seg fotografyrket og flyttet i 1861 inn i et studio i samme bygning som Le Boulevard holdt til. I 1865 solgte han studioet for å fortsette som karikaturtegner, spesielt i avisen Le Diogène som han var med på å starte.

Carjats portretter

Carjats portretter kjennetegnes av at modellens karakter på en særlig måte kommer til uttrykk. Han var ikke like opptatt av dekor og ornamentikk som sine samtidige, men skildret modellene klart og med et intenst uttrykk. Charles Baudelaire, forfatteren Alexandre Dumas, dikteren Victor Hugo, forfatteren Arthur Rimbaud, komponisten Gioachino Rossini og forfatteren Jules Verne var blant dem Carjat portretterte. Mange av fotografiene hans ble solgt i 1923 og er ikke gjort rede for senere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg