Fra Åre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Åre er et tettsted og en kommune i Jämtland i Sverige, ved Åresjön (Indalsälven), rett sør for Åreskutan.

Tettstedet

Åre sentrum har 3550 innbyggere (2021). Stedet er et velutviklet vintersportssted som årlig arrangerer verdenscupkonkurranser i utfor.

Kommunen

Duved
Åre. Indalsälven ved Duved.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Åre kommune grenser til Norge i vest. Den har et areal på 7263 kvadratkilometer og 12 500 innbyggere (2024). Kommunesenter er Järpen, 25 kilometer øst for Åre sentrum. Kommunen har store fjellområder og vidstrakte skog- og myrområder. I de høyeste områdene i Sylarna (1761 meter over havet) finnes isbreer. Jernbaneforbindelsen Östersund–Trondheim går gjennom kommunen.

Næringsliv

Turisme er den viktigste inntektskilden. Fjellet Åreskutan, mellom Åresjön og Kallsjön, 1420 meter over havet, er et betydelig vintersportssted med store alpinanlegg, og en taubane som ble innviet i 1909. På sørsiden av Ottfjället ligger Vålådalen, også et populært vintersportssted. Fjell- og dalstrøkene omkring er vernet som Vålådalens naturreservat.

Historie

Karolinermonumentet ved Duved
Monument over de 3000 karolinerne (svenske soldatene) som døde under Armfeldts tilbaketog fra Norge under den store nordiske krig.

Ved Duved, like vest for Åre sentrum, er det et monument til minne om general Armfelts katastrofale tilbaketog vinteren 1718–1719 under Den store nordiske krig. Planen var å erobre Norge, men felttoget var mislykket, og 3000 svenske soldater døde under retretten. Se Armfelts felttog i Trøndelag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg