Skinneffekt er et fenomen som oppstår når høyfrekvent vekselstrøm sendes gjennom en leder, og som fører til at en vesentlig del av strømmen går i overflaten av lederen. Dermed blir det bare en liten del av ledningstverrsnittet som bærer strømmen.

Faktaboks

Også kjent som

hudeffekt

Dette fenomenet skyldes at selvinduksjon hindrer strømmen i å gå inne i lederen. På grunn av skinneffekten øker resistansen i en leder med frekvensen. Dette må man ta hensyn til ved dimensjonering av lederen. Man må også påse at overflaten er godt ledende, mens det ikke spiller noen rolle for dens ledende egenskaper for høyfrekvent strøm om lederen lages kompakt eller hul.

Tykkelsen av det strømførende laget, skinntykkelsen, avtar omvendt proporsjonalt med kvadratroten av frekvensen. Ved en frekvens på 10 kilohertz (kHz) er skinntykkelsen for aluminium og kobber omtrent 1 mm, for jern omtrent 0,1 mm.

Skinneffekt er uten betydning for vekselstrøm i vanlige husinstallasjoner (50 Hz), men kan spille en rolle ved denne lave frekvensen ved overføring av store elektrisk effekter over lange avstander. Ved radiofrekvenser og frekvenser som brukes i fjernsyn og i radar, spiller skinneffekten en betydelig rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg