Yrkeskvalifikasjonsloven er en norsk lov som legger til rette for at en yrkesutøver fra EØS-området og Sveits skal kunne utøve yrket sitt på lik linje med en yrkesutøver som har fått sine yrkeskvalifikasjoner i Norge. Loven gjennomfører EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv (Direktiv 2005/35/EF), som har til hensikt å forenkle den enkelte borgers mulighet for å få sine kvalifikasjoner godkjent i en annen EØS-stat. Direktivet skal sikre at EØS-borgere som er kvalifisert til å utøve et yrke i en EØS-stat, ikke skal diskrimineres når de ønsker å utøve et regulert yrke i en annen EØS-stat.

Faktaboks

Fullt navn
lov om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner
Kortnavn
yrkeskvalifikasjonsloven
Trådt i kraft
01.01.2018, 01.03.2019, Kongen bestemmer
Lovdata-ID
NL/lov/2017-06-16-69

Lovens innhold

Formålet med yrkeskvalifikasjonsloven er å sikre at borgere som er kvalifiserte til å utøve et yrke i en EØS-stat, ikke blir hindret når de søker adgang til et regulert yrke i en annen EØS-stat. Dessuten har loven som formål at det legges til rette for at også yrkesutøvere med yrkeskvalifikasjoner fra tredjeland, land utenfor EØS-området, får muligheten å utøve yrket sitt i Norge. For tredjelandsborgere og borgere fra Sveits gjelder loven med noen begrensninger.

Ikke omfattet av loven i sin helhet er yrker som allerede er omfattet av helsepersonelloven og dyrehelsepersonelloven. Ikke omfattet er dessuten yrker som er særskilt regulert i andre EU-direktiver, som for eksempel særdirektiver for yrker innen jernbane, sjø- og luftfart.

Loven gir ikke rett til å utøve yrker innen offentlig myndighetsutøvelse og den gjelder ikke for offentlig utnevnte notarer.

Siden 2018 suppleres yrkeskvalifikasjonsloven i Norge med forskrift om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner som ble fastsatt av Kunnskapsdepartementet i 2017. Forskriften inneholder bestemmelser som utfyller og presiserer loven.

Historikk

Loven sikrer at Norges forpliktelser etter EØS-avtalen etterleves, som blant annet bygger på prinsippet om fri ytelse av tjenester og fri flyt av arbeidskraft. EØS-avtalen gir norsk næringsliv og nordmenn de samme rettigheter og plikter som næringsliv og borgere i andre EØS-land når det for eksempel gjelder salg av tjenester og rett til å ta arbeid, studere og bo i EØS-land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg