Wensleydale er en hvit kumelksost fra Storbritannia. Den er som oftest pasteurisert, men gårdsvarianter ystet av rå melk forekommer. Osten har en halvfast, smuldrete konsistens og egner seg best til matlaging. Smaken er mild og lett syrlig.

Osten ble først ystet av franske cisterciensermunker som slo seg ned i Fors i dalen Wensleydale i Yorkshire rundt år 1150 og hadde med seg oppskriften. Opprinnelig ble osten ystet av sauemelk, men den ble gradvis gjort om til en kumelksost etter at klosteret ble oppløst rundt 1540. De lokale bøndene tok over ystingen av osten, men da som en blåmuggvariant.

Wensleydale tilvirkes også andre steder, men bare Yorkshire Wensleydale omfattes av den europeiske merkeordningen PGI (Protected Geographical Indication). Osten finnes som blåmuggost i dag også, men denne er mindre vanlig enn den hvite.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg