Wensleydale er en hvit kumelksost fra Storbritannia. Osten ble først ystet av franske cisterciensermunker som slo seg ned i Fors i dalen Wensleydale, Yorkshire, rundt år 1150 og hadde med seg oppskriften. Opprinnelig ble osten ystet av sauemelk, men ble gradvis gjort om til en kumelksost etter at klosteret ble oppløst rundt 1540 og de lokale bøndene tok over ystingen av osten, men da som en blåmuggvariant.

Wensleydale tilvirkes også andre steder, men bare Yorkshire Wensleydale omfattes av den europeiske merkeordningen PGI (Protected Geographical Indication). Osten finnes som blåmuggost i dag også, men er mindre vanlig enn den hvite.  Osten er som oftest pasteurisert, men gårdsvarianter ystet av rå melk forekommer. Den har en halvfast, smuldrete konsistens og egner seg best til matlaging. Smaken er mild og lett syrlig. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.