Voldserstatningsloven er en norsk lov som regulerer erstatning fra staten til personer som har blitt utsatt for vold. Hovedregelen er at krav om voldserstatning skal behandles som en del av straffesaken. Det er i utgangspunktet den som har utøvd volden som er økonomisk ansvarlig, men staten kan betale ut erstatningen som domstolen har utmålt, og så fremme regresskrav mot skadevolderen.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om erstatning fra staten til voldsutsatte
Kortnavn
voldserstatningsloven
Trådt i kraft
01.01.2023
Lovdata-ID
NL/lov/2022-06-17-57

Voldserstatningsloven erstatter voldsoffererstatningsloven fra 2001. Målet med loven er å styrke rettssikkerheten til de som ordningen gjelder for, blant annet gjennom regler som er enkle og tydelige, slik at det er lettere for voldsutsatte selv å sette seg inn i rettighetene sine og raskt får utbetalt erstatning.

Kontoret for voldsoffererstatning behandler krav (der erstatning er tilkjent ved dom) og søknader (der erstatning ikke er tilkjent ved dom) om voldserstatning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg