Vinterstratifikasjon, temperaturforholdene i innsjøers vannmasser om vinteren. De er kjennetegnet ved at de øverste vannlag i en innsjø er kaldere enn de dypere vannmasser, som har en temperatur på ca. 4 °C.

Grunnen til dette er at ferskvann har størst densitet ved 3,94 °C. Når hele vannmassen under høstavkjølingen (se høstfullsirkulasjon) er avkjølt til ca. 4 °C, vil et ytterligere varmetap fra vannoverflaten føre til at overflatevannet blir stadig lettere, det vi si at det får mindre densitet. Det dannes på denne måten en stabilitet i vannmassen, og fullsirkulasjonen opphører.

Når innsjøen fryser til, vil temperaturen i vannet øke fra kontaktflaten is/vann, hvor den er 0 °C, til det dyp hvor temperaturen er 4 °C. Perioden med vinterstratifikasjon er av vesentlig betydning for en innsjøs årlige kretsløp (se vinterstagnasjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg