Vinterstratifikasjon, temperaturforholdene i innsjøers vannmasser om vinteren. De er kjennetegnet ved at de øverste vannlag i en innsjø er kaldere enn de dypere vannmasser, som har en temperatur på ca. 4 °C. Grunnen til dette er at ferskvann har størst densitet ved 3,94 °C. Når hele vannmassen under høstavkjølingen (se høstfullsirkulasjon) er avkjølt til ca. 4 °C, vil et ytterligere varmetap fra vannoverflaten føre til at overflatevannet blir stadig lettere, dvs. det får mindre densitet. Det dannes på denne måten en stabilitet i vannmassen, og fullsirkulasjonen opphører. Når innsjøen fryser til, vil temperaturen i vannet øke fra kontaktflaten is/vann, hvor den er 0 °C, til det dyp hvor temperaturen er 4 °C. Perioden med vinterstratifikasjon er av vesentlig betydning for en innsjøs årlige kretsløp (se vinterstagnasjon).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.